Kalesijska privreda se razvija i investira u druge gradove

0
213

[ad_1]

S obzirom na to da je ovo jedna od opština koje ulaze u fokus poslovne javnosti, BiznisInfo donosi informacije o tome koje su vodeće kompanije u Kalesiji na koje treba obratiti pažnju.

Firme su rangirane po visini ukupnih prihoda u 2016. godini, a na osnovu podataka Bisnode BH.

Vodeća kompanija je UNIS-TOK, čiji ja vlasnik Sead Džafić, načelnik Kalesije. Firma je lani ostvarila prihode od 25,2 miliona maraka.

Ova kompanija nedavno je napravila dvije velike akvizicije izvan Kalesije, kada je kupila Livnicu čelika Tuzla i bilećku Kovnicu gdje će pokrenuti proizvodnju.

Firma proizvodi otkivke i odbojno-vlačne naprave i vodeća je u jugoistočnoj Evropi u svojoj branši. Između ostalog, proizvode ležajeve za kamione i autobuse i sarađuju sa njemačkim Mercedesom.

Na drugom mjestu sa prihodima od 24,7 miliona KM je kompanija Polo koja se bavi prometom nafte i naftnih derivata.

Na trećem je firma Zux-4, čija je osnovna djelatnost distribucija i prodaja fasada, keramike, sanitarija, laminata, rigipsa itd, i koja posjeduje jedan od najvećih baucentara u BiH, a koja je lani imala prihode od 18,3 miliona maraka.

Na četvrtom mjestu je firma Lafat komerc sa prihodima od oko 18 miliona KM. Firma je jedna od vodećih u BiH u proizvodnji lima, a nedavno je kupila fabriku radijatora Termal gdje je najavila pokretanje proizvodnje. Osim toga, Lafat komerc se nalazi na listi 20 kompanija koje su zaposlile najviše radnika prošle godine, koju je nedavno prezentovao federalni premijer Fadil Novalić.

Na petom mjestu je Os Pharm koja se bavi prodajom lijekova sa prihodima od 8,1 milion KM, a na šestom Farma Spreča sa 6,4 milion KM prihoda u 2016. godini. Ovo je najveća farma muznik krava u BiH.

Na sedmom mjestu je društvo A3 promet za trgovinu na veliko i malo metalnom robom, bojama i staklom sa prihodima od 6,3 miliona maraka, a na osmom firma C.P.A. za proizvodnju kartonske ambalaže, aluminijske i plastične stolarije sa prihodima od 6,2 miliona maraka.

Na devetom mjestu je tvornica namještaja Izazov s prihodima od 5,4 miliona KM, a na desetom firma Büscherhoff-Plastikal sa prihodima od 5,3 miliona.

Kompanija Buscherhoff-Plastikal se bavi proizvodnjom ambalaže, a planira proširenje proizvodnje i zapošljavanje 200 do 250 radnika.

BiznisInfo

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here