Kako sam za 45 dana smršala 10 kilograma

0
421

Jednostavno. Strogo sam pratila pravila hrono ishrane.

Za hrono ishranu ranije sam čula, ali nisam razmišljala o njoj, jer sam smatrala da se ne mogu pridržavati pravila koja su se činila strogim.

Međutim, shvatila sam da nešto moram uraditi po pitanju gubitka kilograma. Počela sam sa nekim svojim režimom samnjenja hrane, ali za nekoliko dana uvidjela sam da slabo jedem i da mi taj režim ne odgovara.

Sjelila sam se hrono ishrane i odlučila da malo više saznam o tim strogim pravilima. Jedan dan sam čitala o pravilima, informisala se na društvenim grupama i odlučila da krenem. Na restrikciji sam bila 28 dana i za taj period sam izgubila 7 kilograma, a nakon toga sam nastavila sa vanrestriktivnim hrono režimom. U ovom periodu sam trčala, iako znam da se više preporučuje brzo hodanje, ali ja sam se spremala za polumaraton, pa sam odlučila da nastavim sa trčanjem.

Dan počinjem čašom tople limunade.

Doručak je u hrono ishrani najobilniji, jede se dosta toga, samo je važno šta se sa čim kombinuje, a to je generalno i osnova hrono ishrane. Za doručak sam uglavnom jela palačinke sa dozvoljenim brašnom i jajima, jaja, suhomesnate proizvode (pureća ili pileća šunka), slaninu, pršut, hrono peciva sam kupovala, 3-4 puta sedmično sam jela mliječne proizvode (grčki jogurt ili kiselo mlijeko), ali mliječni proizvodi se ne kombinuju sa jajima. Uvijek sam jela i salatu za doručak, samo je važno da se pazi da se paradajz ne miješa sa mliječnim proizvodima. Pravim kačamak od dozvoljenog brašna i nastojim da mi doručak bude baš obiman i kaloričan.

Inače doručkujem oko pola 9.

Ručam oko 16 časova kada dođem kući sa posla. Za ručak jedem komad mesa sa pečenim ili kuhanim povrćem. Uglavnom sve pečem u rerni na malo maslinovog ulja, inače pazim da ne pečem ništa preko 190 stepeni. Jedem većinom pileće meso, a znam jesti i svinjetinu, pileće pljeskavice, ćevape. Od povrća većinom pečeni patlidžan, tikvice i paprike, ili kuhani karfiol, brokulu, prokulu. Uvijek jedem dosta salate. Za ručak se mogu jesti i gljive, ali bez mesa, pa rijetko njih jedem, više mi odgovara meso.

Večera je nešto laganija, malo pečenog povrća sa salatom, pileće bijelo sa povrćem i salatom, dva puta sedmično riba iz konzerve sa salatom (ribu uvijek operem i dodam maslinovo ulje). Može se jesti bjeljanjak, pečurke, ali bez mesa.

Uglavnom sam večerala četiri sata poslije ručka.

Na hrono ishrani kafa se pije dva puta u toku dana i to pola sata nakon doručka i ručka, a posla sata prije i poslije obroka voda se ne pije.

U popodnevnim časovima pijem biljne čajeve, ne zeleni, nego kamilicu, nanu, biljne mješavine i slično.

U hrono ishrani dozvoljene su 4 čaše vina u sedmici, a preporučuje se da se jedna čaša vina popije prije ručka. U toku restrikcije vino nisam pila, a i sad ga rijetko konzumiram.

Što se tiče užine, nju sam uvela nakon 28 dana restrikcije i ne jedem je svaki dan. Kada imam užinu, jedem je dva sata poslije ručka, i to je uglavnom crna čokoladica, suho voće ili svježe voće. U danima kada trčim znam pojesti proteinsku čokoladicu.

Nakon 45 dana rezultat je minus 10 kg.

Vjerujem da je došlo do nekih propusta u strogoj ishrani, ali ovo je moje iskustvo. Ja dalje nastavljam da se hranim po hrono principima, jer mi odgovara, osjećam se bolje fizički i mentalno.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here