Kako prevazići preljubu i očuvati dobar seks u braku

0
273

Preljuba za mnoge parove znači i kraj odnosa. Ali postoji mogućnost za prevazilaženje bola i krize. Takva teška situacija može čak potstaći razmišljanja o započinjanju novog poglavlja na zdravijim temeljima.

Kako vratiti povjerenje

Kako oprostiti i zajedno krenuti dalje – pitanje je s kojim se suočavaju osobe koje su doživjele preljubu u svojoj vezi. Ponekad je nevjeran bio partner, ponekad partnerka i, prema iskustvu u radu s parovima, predrasuda je da se jedan pol lakše upušta u prevaru od drugoga. Svaka nevjera i svaki par je priča za sebe, ali u svakoj priči jedna je konstanta: osoba koja je doživela partnerovu preljubu povrijeđena je i razočarana, puna ljutnje, bjesa, ogorčenja, ponekad čak i mržnje. S druge strane, osoba koja je bila nevjerna osjeća se krivom, često želi da popravi stvar i najradije bi da se nevjersvo više nikada ne spomene ni jednom riječju. Dakle, polazišta su različita i izazov su i za partnere i za terapeuta.

Vratiti povjerenje u odnos nakon nevjere nikada nije lahak i brz posao. Da bi se uopšte krenulo prema tom cilju, važno je da par osvijesti šta se dešavalo u njihovom odnosu mnogo prije nevjere. Važno je uvidjeti jesu li postojali zanemareni znakovi koji su upućivali na nezadovoljstvo ili udaljavanje.

Šta se tačno dogodilo?

Klijenti se uvijek pitaju kako oni definišu nevjeru i šta se konkretno njima dogodilo – da li je bila riječ o seksualnom odnosu s trećom osobom ili je u pitanju emocionalna nevjera, poljupci ili nešto drugo? Da li je riječ o prolaznoj avanturi ili je u pitanju duža veza koja se u tajnosti odvijala paralelno s brakom ili partnerstvom i stoga je uključivala puno laganja i skrivanja? Iako mnogi tako ne razmišljaju, izuzetno je važno u fazi upoznavanja razgovarati o nevjeri i stavovima koje o njoj imamo.

U većini slučajeva parovi ne dotiču tu temu. Ona je svojevrsni tabu i podrazumijeva se da se to ne smije ni dogoditi. Ali u stvarnom životu to nije praksa. Dokazana statistika tvrdi da više od 50 posto osoba u predanim vezama (braku ili partnerstvu) u nekom trenutku života načine preljubu.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here