Kako očinstvo mijenja muškarce na bolje?

0
172

Dugogodišnje istraživanje časopisa Journal of Marriage and Family je pokazalo da muškarci, nakon što postanu očevi, manje konzumiraju alkohol i cigarete, te su  manje skloni kršenju zakona. Istraživanje je bazirano na uzorku od 200 muškaraca iz rizične grupe, koji su posmatrani kontinuirano od dobi od 12 pa do 31 godine života.

Prethodne studije su otkrile da brak može smanjiti nivo negativnog ponašanja muškaraca, ali do sada nisu ispitivani učinci očinstva na takvo ponašanje.

Ovo istraživanje je pokazalo da je očinstvo povezano sa smanjenim nivoom kriminala, te konzumiranja alkohola i duhana. Takav učinak očinstva na promjene u ponašanju je mnogo izraženiji kod muškaraca koji su prvi put postali očevi u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim, nego kod onih koji su svoje prvo dijete dobili početkom dvadesetih godina života. Naučnici smatraju da je razlog taj što su stariji muškarci spremniji na očinstvo i promjenu životnog stila, nego oni mlađi.

Pored faktora očinstva, muškarci u određenim godinama imaju „opću tendenciju da počnu izbjegavati rizično ponašanje“, rekao je glavni autor studije, David Kerr, docent psihologije na Univerzitetu Oregon. Rezultati istraživanja, bit će uključeni u sveobuhvatno istraživanje koje ispituje kritičnu dob kada su ljudi otvoreni za promjene loših navika.

“Ovo istraživanje pokazuje da očinstvo može biti iskustvo koje doslovce mijenja muškarca, pa čak i one muškarce koji se nalaze u visoko rizičnoj grupi” – rekao je Kerr, te dodao – “Ovo saznanje predstavlja jedinstvenu mogućnost za intervenciju, jer su novi očevi, na sreću, voljni i spremni čuti pozitivne poruke, te napraviti pozitivne promjene.”

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here