Kako napraviti savršenu sarmu, nezaobilazno tradicionalno zimsko jelo

0
222
Od sastojaka vam je potrebno 450 grama mljevenog mesa, jedna manja glavica kiselog kupusa, 60 grama riže, jedan manji luk, dva čehna bijelog luka, pola kašičice crvene paprike, so i biber po želji i jedan lovorov list.

Veoma je važno da kiseli kupus prije pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka.

Odvojite listove glavice kupusa i odrežite im korijen. Nasjeckajte na komadiće i izdinstajte luk i češnjak. Pustite da se sastojci ohlade pa ih pomiješajte s mljevenim mesom, sirovom rižom, crvenom paprikom, solju i biberom.

Listove kupusa napunite mesom, zamotajte ih i presavijte ćoškove, sve dok ne potrošite sav nadjev.

Sarme stavite u dublji lonac, ubacite lovorov list, a eventualni višak kupusa narežite na trakice i stavite da se kuha zajedno. Vodom prelijte sarme.

Kuhajte na laganoj vatri oko 90 minuta. Poslužite s pireom od krompira.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here