Kako liječiti kamenac u žuči

0
332

Procjenjuje se da oko 10 posto stanovništva srednje, te 30 posto starije populacije Evrope, pati od ovog zdravstvenog problema.

Faktori koji pogoduju njihovom stvaranju su debljina, nagli gubitak tjelesne mase, trudnoća, ali i neki lijekovi poput oralnih kontraceptiva.

Žene češće obolijevaju od muškaraca u dobi do 50. godine života.

Kod većine bolesnika žučni kamenci se otkriju ultrazvučnim pregledom trbuha bez simtoma bolesti. Bolovi nastaju kad se kamenac počne kretati iz kese u žučne kanale.

Napadi su iznenadni, najčešće sat do dva nakon obroka. Bol traje nekoliko sati i često ostaje kao trajna, podmukla bol koju osoba osjeća u predjelu gornjeg dijela trbuha, pod desnim rebarnim lukom, ramenom i plećkom ili među plećkama.

Ponekad je bol praćena mučninom i povraćanjem te žutom kožom i beonjačama.

Groznica i povišena temperatura ukazuju na komplikacije upalnog procesa žučne kese, vodova ili gušterače.

Ultrazvuk je metoda izbora. Ovim načinom kamenac u žučnoj kesi otkriva se u čak 95, a u kanalu u 50 posto slučajeva.

Tačnost ultrazvučne dijagnostike zavisi od pripremljenosti pacijenta za pregled, iskustva ljekara i rezolucije aparata. Pregled je najbolje uraditi ujutro prije prvog obroka.

Laparoskopski ili klasični operativni zahvat

Operativnom zahvatu pristupa se kad pacijent osjeća bolove. U slučaju kad osoba nema bolova ljekar vrši procjenu mogućnosti razvoja komplikacija. U takvom slučaju operaciji se pristupa kod tzv. porculanske žučne kese zbog rizika od kacinoma, kamenaca većih od dva i po centimetra kada su čest uzrok upale, holesteroloze i adenomiomatoze žučnog mjehura.

Operacija se može uraditi laparoskopski ili klasičnim hirurškim zahvatom što određuje hirurg. Laparoskopska operacija garantira brži oporavak, niži trošak liječenja te manje rizik od postoperativne komplikacije.

Kad se pristupa otapanju kamenaca

Otapanju kamenaca pristupa se samo kod pacijenata koji nemaju bolova, čiji su kamenci manji od pet milimetara, ako su žučni vodovi prohodni i dovoljno široki bez anomalija i ako kamenci ne zauzimaju više od pola žučne kese.

Kod pomno izabranih pacijenata otapanje uspijeva u 40 posto slučajeva. Ukoliko se za šest mjeseci ne pokaže uspjeh, postupak treba prekinuti.

Valja naglasiti kako je opasno „na svoju ruku“ uzimati preparate za otapanje kamenaca jer postoji opasnost od razvoja komplikacija kao što su mogućnost zaglavljenog kamena u kanalu te upale žučne kese i gušterače.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here