KAKO JE PREVARIO NJEMAČKI NAROD: Hitler je bio bogati milijunaš prije nego je pobjegao u Argentinu

0
510

Na dan svojeg samoubojstva Hitler je napisao tajnu oporuku u kojoj je sve što ima ostavio stranci, no tvrdio je da je siromašan, a milijarde su već bile u Švicarskoj

Adolf Hitler je stotine milijuna funti spremio na račune u nekoliko švicarskih banaka za koje građani Njemačke nikada nisu saznali.

Na dan svog “samoubojstva” Hitler je napisao tajni testament u kojoj je sve što ima ostavio stranci, i tvrdio je da je siromašan, a milijarde su već bile u Švicarskoj.

Naime, kako piše Dailiy Mail, povijesničari su pratili trag novca preko poreznih dokumenata i dokumentacije banaka. Procjenjuju da je Hitler zgrnuo bogatstvo od 1,1 milijardu tadašnjih maraka što odgovara današnjoj protuvrijednosti od 3,6 milijardi funti.

Tijekom svog života nacistički vođa je uvjeravao Nijemce da zarađuje tek nešto malo novca i da nema ni bankovni račun. Dijelom tako što nije plaćao porez.

Na taj način je Hitler uspio utajiti 1,75 milijuna funti prije nego što je na snagu stupio zakon prema kojem je bio oslobođen od poreznih davanja.

Njegova knjiga Mein Kampf koju je napisao u zatvoru, donosila mu je zaradu od milijun tadašnjih maraka godišnje, i to nakon što je dekretom odlučio da će po jednu kopiju knjige dobiti svaki bračni par u Njemačkoj, a nabavku knjiga je plaćala – država.

Povjesničari tvrde kako je njemački diktator u tajnosti napisao testament, na dan svoje smrti, nadajući se da će na taj način prevariti građane Njemačke da nema ništa.

U tom testamentu na pet stranica Hitler je klevetao Židove, a na tri stranice je sebe predstavio kao potpunog siromaha.

“Sve što posjedujem, ostavljam stranci”, napisao je Adolf Hitler koji je zatražio i da njegovi rođaci budu osigurani od države kako bi i dalje mogli ostati srednja klasa.

Svjedok i izvršitelj testamenta je trebalo da bude njegov osobni tajnik i nacist Martin Boromann,, ali on je ubijen nedugo nakon što se Hitler ubio. Saveznički vojnici otkrili su Hitlerov testament kada ga je jedan nacist pokušao iznijeti iz zemlje, sakrivenu u jakni.

Herman Rothman, umirovljeni britanski špijun, bio je među onima koji s u otkrili Hitlerov testament.

“Bili smo šokirani. Njemačkom narodu želio je pokazati kako nema ništa i kako je u potpunosti posvećen državi i blagostanju građana, što nije bilo točno. Hitler je jako volio novac”, kazao je Rothman.

Koliko ga je volio, pokazuje i činjenica da je nacistički vođa autorski zaštitio i svoju sliku tako da je svaki put zaradio kada bi, primjera radi, bilo poslano pismo s poštanskom markom na kojoj je njegov lik.

(dnevnik.hr)

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here