Kako iz svakog pregovora izvuči ono najbolje?

0
278

Pregovaranje je nešto što svakodnevno radimo. To je proces kada se dvoje ili više ljudi udruži kako bi radilo na stvari koja im donosi zajedničku dobit. Pregovaramo kada hoćemo da dobijemo povišicu, popust, kada započinjemo život sa partnerom.

Pregovaramo svakodnevno, ali mi to rijetko shvatamo. Evo zašto su pregovaračke vještine važne.

Tokom pregovora, ključ je u kompromisu. Svaka strana će morati bar nešto da žrtvuje da bi dobila ono što želi. Pregovaranje bez kompromisa nikada neće uspjeti. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da postanete vješt pregovarač.

Locirajte svoju poziciju

Ovo će vas učiniti snažnijim, ali i savitljivim i manje podložnim brzopletim odlukama ili pritiskanjem suprotne strane da vam učini uslugu.

Odredite šta tačno želite

Pokušajte da zamislite idealno rješenje situacije.  Budite određeni, znajte šta želite i u tom pravcu vodite razgovor.

Zapitajte se – šta ću morati da žrtvujem da bih dobio šta želim?

Spremite rezervni plan u slučaju da pregovaranje ne pođe u željenom pravcu.

Identifikujte njihovu poziciju

Prikupite onoliko informacija koliko je to moguće o suprotnoj stani i o tome šta ona stvarno želi. Ako možete da razumijete šta oni stvarno cijene, možete im ponuditi primamljivo rješenje.

Jačajte povjerenje, a ne neprijateljstva

Ključni cilj svakog pregovaranja je da se izgradi povjerenje. Ukoliko ste sposobni da kod sagovornika probudite empatiju, to vam može pomoći na duge staze.

Dajte im slobodu

Dajte sagovorniku nekoliko “uzmi-daj” opcija. Davanje suprotnoj strani mogućnosti izbora je moćan alat pri svakom pregovoru.

Zamislite da ste roditelj koji želi da mu dijete jede više povrća. Umjesto da ga stalno pitate kada će da jede i dobijate „ne“  kao odgovor možete da pripremite dvije vrste povrća i pitate ga da li želi da jede brokoli ili grašak.

Ne kukajte

Nemojte otkrivati vrijednost žrtvi koje morate da napravite. To ne znači da bi trebalo da budete neiskreni nego da ne otkrivate šta najviše cijenite i šta vam najviše treba jer će to suprotna strana prvo “napasti”.

Pravite “specijalne ponude”

Drugim riječima, povećajte cijenu onoga što nudite suprotnoj strani time što ćete reći da vaša ponuda ima rok trajanja. Cilj je da oni zamisle blisku budućnost u kojoj vaša ponuda više ne važi. To će ih pogurati da preduzmu akciju.

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here