Juče, 12.01.2016., je u Historijskom muzeju BiH održana radionica pod nazivom Čarolija iz Foto-depoa.

0
171

Nedavno je Historijski muzej BiH, u sklopu projekta Zbirka po zbirka, za javnost otvorio i vrata Foto-depoa u okviru čega je promovisana izložba koja prati razvoj fotografije. U toku je takođe i obnova prostorija Zbirke fotografija u okviru koje je djelovala i mračna komora, te je osoblje odlučilo da i ovom radionicom stavi akcenat na značaj fotografije kao i značaj i potrebe posjedovanja mračne komore.

Mračna komora Historijskog muzeja BiH prestala je sa radom 2006. godine, međutim budući da su materijali i uređaji iz komore još uvijek u funkciji, na radionici održanoj juče djeca su dobila jedinstvenu priliku samostalnog rada na razvijanju fotografija u mračnoj komori.

Prema izjavama roditelja i njihovim riječima zahvalnosti jasno je da su ova radionica i ovakve aktivnosti Muzeja ono što animira ne samo djecu, nego i sve građane da posjete kulturne inistitucije i interaktivno prošire svoja znanja. Kolektiv muzeja i njegov fotograf, Esad Hadžihasanović, su ponosni što su svoje prve fotografije nakon deset godina razvili upravo uz prisustvo i učešće djece i njihovih roditelja, koji entuzijastično prisustvuju aktivnostima institucije.

Kako je radionica izazvala veliko oduševljenje kod djece, kao i kod roditelja, ali i zbog prethodne velike zainteresovanosti, radionica će u narednom periodu biti ponovo organizovana.

Čarolija iz Foto-depoa jedna je u nizu radionica koje se održavaju kao dio januarskog programa Ledena čarolija u Muzeju, a koji je organizovan paralelno sa Ledenom čarolijom Općine Novo Sarajevo. Kako je mjesec januar tek na polovini čarolija u Muzeju se nastavlja, te je već sve spremno za narednu radionicu, koja će se održati  19.01.2017. godine u 15:30h. Muzejske radionice ujedno predstavljaju i izvrsnu priliku da djeca kvalitetno iskoriste raspust i kroz igru i zabavu nauče nešto novo.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here