Jovanović: “Mladiću zbog kukavičluka uskratiti liječenje”

0
238

[ad_1]

Mladićeva sudbina, ocijenio je Jovanović, nije samo osobno pitanje njega i njegove porodice niti je bivši komandant vojske bosanskih Srba tek “neki pojedinac koji se nalazi u nekom sudu u inostranstvu”.

Jovanović smatra kako “Mladić nema pravo na garanciju zbog odnosa” prema Srbiji jer je, po njegovoj ocjeni, “preskup način” Mladićeva odnosa prema zemlji Srbiji.

Mladić je svoje “herojstvo pokazivao skrivajući se po podrumima, dok su milioni bili taoci njegove odluke”, kazao je Jovanović.

Kritikujući Mladića što se nije ponio kao svaki dostojanstveni oficir i rekao da je “njegova sudbina vojnička” te pristao da o krivnji odlučuje sud, Jovanović je rekao kako bi u tom slučaju imao pravo tražiti državnu garanciju, prenosi “Tanjug”…

“Mladić je sredstvo manipulisanja kojim se u životu održava nacionalizam”, ocijenio je Jovanović, rekavši kako je “Mladić simbol tog zla koji je uništilo regiju”.

Jovanović se usprotivio tezi kako se “negdje u Den Haagu” Mladića, navodno, želi ubiti uskraćivanjem odgovarajućeg liječenja.

Srbijanski mediji objavili su krajem augusta kako je srbijanska ministrica pravosuđa Nela Kuburović spremna zatražiti od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, nasljednika suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), da se haškom optuženiku Ratku Mladiću zbog pogoršanog zdravlja omogući liječenje u Srbiji.

Vlada Srbije spremna je dati sve neophodne garancije sudu, shodno zakonu i procedurama, kao što je i do sada činila za svakog svog građanina, objasnili su medijima u tom ministarstvu, nakon što je porodica generala Ratka Mladića zatražila ranije od srbijanske vlade da pruže garanciju Den Haagu za Mladićevo liječenje u Beogradu.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske tužilaštvo ICTY-ja optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN-a za taoce tokom rata u BiH 1992-1995. godine.

Tužioci su u završnoj riječi tvrdili kako je tokom suđenja dokazano učešće Mladića u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na terotoriji BiH, čiji je bio jedan od protagonista, a za zlodjela zatražili kaznu doživotnog zatvora.

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here