Jeste li znali da vjeverice mirisom traže hranu koju kriju?

0
389

[ad_1]

Vjeverice su male i živahne životinje iz reda glodavaca, sivog ili smeđeg krzna, čiji su repovi dugački skoro kao i cijelo tijelo.

Vjeverice koje poznajemo ima preko 200 vrsta, naseljavavaju gotovo sva staništa, izbjegavaju samo polarne regije i najsuše pustinje. Žive u šumama, parkovima, vrtovima, aktivne su danju i veoma su vješti skakači i penjači.

U krošnjama grade nekoliko loptastih gnijezda u kojima skriva hranu i mlade. Poput ostalih glodavaca, vjeverice imaju četiri prednja zuba koji nikad ne prestaju rasti i neprestano ih upotrebljavaju grickajući lješnjake, žir, orahe, mladice i koru drveća kako bi ih istrošile.

Mirisom traže plodove koje su sakrile

Vjeverice ne pojedu odmah sve plodove koje pronađu, nego ih spremaju u skrovište. Prije nego što ih spreme, označe ih svojim mirisom. Iako plodove zakopaju što dublje mogu, pomoću tog mirisa uspiju ih pronaći čak i pod snježnim pokrivačem.

Da bi preživjele zimu, vjeverice se prije zime moraju udebljati. U tome su u prednosti sive vjeverice jer se u jesen mogu najesti žirova kojih ima u izobilju. Iako ih se zimi u šumi rijetko može uočiti, ne spavaju zimski san, nego su samo mnogo manje aktivne nego inače.

Repom drže ravnotežu

Vjeverice imaju rep dug gotovo kao cijelo tijelo. Iako im kitnjast i čupav rep daje osobitu ljepotu, ne služi im samo kao ukras. Pri penjanju i skakanju, rep im služi za održavanje ravnoteže.

 

Objava Jeste li znali da vjeverice mirisom traže hranu koju kriju? pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here