Je li limunska kiselina zaista kancerogena

0
721

Sjećam se kako su se prije par godina proširile glasine o tome da je limunska kiselina opasna za zdravlje, jer uzrokuje rak.

Nakon toga smo ja i moje prijateljice pažljivo izbjegavale proizvode koje sadrže limunsku kiselinu.

To je bila prava muka, je skoro svaki današnji proizvod ju sadrži.

Nakon nekog vremena palo mi je na pamet da istražim zbog čega je limunska kiselina toliko opasna i zašto ju trebam izbjegavati.

Nakon temeljitog kopanja po Internetu – na svoje iznenađenje  – nisam pronašla puno potvrda o opasnosti limunske kiseline, već informacije o tome, kako su glasine o njezinoj opasnosti bile pogrešne.

I znanstvenici, i alternativni liječnici se slažu da je limunska kiselina jedan od najbezopasnijih aditiva (dodataka), koji su ikada postojali.

 

Što je limunska kiselina

Svestrana i široko rasprostranjena organska tvar, limunska kiselina je bezbojni kristalni spoj, koji pripada obitelji karboksilnih kiselina.

Limunska kiselina prisutna je u skoro svim biljkama i tkivima mnogih životinja. Najveću koncentraciju limunske kiseline pronalazimo u limunu i drugim agrumima.

Najprije se limunska kiselina dobivala iz soka limuna. Švicarski kemičar Carl Wilhelm Scheele je prvi dobio limunsku kiselinu 1784 godine iz limuna, koristeći gljivicu Aspergillus niger.

U naše vrijeme limunska kiselina većinom se dobiva fermentacijom šećera trske ili melase u prisutnosti Aspergillus niger, a ponekad – iz limuna ili ananasa. Dakle, limunska kiselina nije kemija – kako mnogi misle.

Limunska kiselina se naširoko primjenjuje u prehrambenoj industriji. Možete ju pronaći u cijelom nizu proizvoda – u bezalkoholnim pićima, sokovima, pecivima, siru, namazima, kolačima, keksima, sladoledu, pekmezima, marmeladama, gotovim juhama i umacima, konzervama itd.

 

Koje zdravstvene probleme može uzrokovati limunska kiselina

Poznato je, da je limunska kiselina lokalni iritant. To znači da nerazrijeđena limunska kiselina može nadražiti kožu.

Osim toga, velike količine limunske kiseline mogu uzrokovati eroziju zubne cakline.

Zbog istog razloga ne preporučuje se svakodnevno uzimanje velikih količina soka limuna ili drugih agruma, koje sadrži velike količine limunske kiseline.

 

Uzrokuje li limunska kiselina rak?

Glasine o tome, da limunska kiselina uzrokuje rak, su pogrješne.

Do pogreške je, navodno, došlo zbog prezimena znanstvenika, koji je otkrio ciklus limunske kiseline – Adolfa Krebsa (krebs na njemačkom znači rak).

Limunska kiselina (E330) nije kancerogena. Ako bi limunska kiselina izazivala rak, svaka stanica našeg organizma bi se pretvorila u stanicu raka, jer je limunska kiselina prisutna u svakoj našoj stanici, odmah uz DNK.

Nasuprot tome, limunska kiselina se smatra jednim od najsigurnijih aditiva u prehrambenoj industriji.

Da bi priča bila još smješnija, otkriveno je da limunska kiselina posjeduje anti-kancerogena svojstva. Čak se i koristi u nekim alternativnim metodama liječenja raka.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here