Je li došlo vrijeme da si kažete zbogom?

0
205

Počela vas je privlačiti neka druga osoba, a ponekad razmišljate da bi vam puno bolje bilo da ste opet slobodni. Stručnjaci otkrivaju jesu li ovo dovoljno dobri razlozi da sadašnju vezu prekrižite.

Zajedno ste već neko vrijeme i stvari svakim danom postaju sve ozbiljnije. Upoznali ste njegovu obitelj, s prijateljima ste redovito na kavi, a njegova odjeća svako toliko završi u vašoj perilici rublja… Možda još ne živite zajedno, ali zato o tome sve češće razgovarate. I iako ga volite i obožavate, te uživate u njegovu društvu, moguće je da se zbog nekih njegovih navika ili stvari iz prošlosti premišljate. Prije nego što sve naprasno prekinete, opustite se.

Gotovo svaki par u nekom periodu ima dvojbe oko osobe s kojom je u vezi, kaže Michael Batshaw, njujorški psihoterapeut, stručnjak za veze i autor knjige ’51 stvar koji morate znati prije nego se zaručite’.

Stručnjaci su vrijedno sastavili popis dvojbi u vezi koje su normalne, ali i one nakon kojih biste ipak trebali reći zbogom.

 

Što je normalno?

Privlači vas netko drugi

Vani ste s prijateljicama, te ste u jednom trenutku započeli razgovor sa zgodnim frajerom. I što se onda događa? Nakon nekoliko sati počnete paničariti, jer vas interesira netko drugi.

– Sve dok ne šaljete signale da ste slobodni, nevino flertovanje ne znači ništa – tvrdi psihologinja Emily Brown. Dodaje da je sasvim normalno da vas privuče druga osoba, a pogotovo ako ste u dugoj vezi.

– Ovo imajte na umu pogotovo ako saznate da je vaš partner flertovao s nekim. No, s druge strane, ako s tom osobom izmijenite brojeve i krenete se dopisivati, e onda ste prešli granicu. Dobro pripazite – govori.

 

Niste uvijek zadovoljni u krevetu

Možda vaš partner/ica nije dovoljno ‘vatren’ koliko biste vi to možda htjeli. Naime, seksualna kompatibilnost, uključujući i specifičnost vaših želja, kao i koliko puta tjedno se želite seksati je veliki faktor u sreći parova, kaže Emily. No, samo zato što vas netko u krevetu ne oduševljava baš svaki put, nije razlog da ga odmah ostavite.

Ako partner ne radi ono što volite i želite, naučite ga. Pokažite mu što želite. Nemojte se ustručavati. Vježbom do savršenstva, zar ne?

– No, ako stvari tijekom vremena ne poboljšaju, te imate osjećaj da partner ne poštuje vaše želje i potrebe, onda to možda znači da se seksualno jednostavno ne slažete. Nerijetko se događa, da kad stvari ne funkcioniraju u spavaćoj sobi, da ne funkcioniraju ni van nje – kaže psihologinja.

 

Ne slažete se najbolje s njegovom obitelji

Istraživanja pokazuju da pozitivni osjećaji prema partnerovoj obitelji čine vezu ili brak puno jačom na duge staze. S druge strane, sasvim je normalno ako njegovi nemaju najtoplije osjećaje prema vama, kaže Bahar. Prema jednom istraživanju, 60 posto žena i 15 posto muškaraca se stresira zbog partnerove obitelji.

– Određeni stupanj dvojbe o tome da li se uklapate u njegovu obitelj je sasvim očekivan – nastavlja. Dodaje da s partnerom probate dogovoriti ‘osnovna pravila’, poput toga da vas brani kad vas previše, a bezrazložno kritizraju i slično.

 

Ponekad zamišljate da ste opet solo

Uhvatite li se ponekad da razmišljate o tome kako je nekoć lijepo bilo biti solo, kako vam ponekad nedostaje taj potpuni osjećaj slobode ili da bi vam bilo puno bolje s nekim drugim? Stručnjaci navode da je to sasvim uobičajeno, te da se to najčešće događa kad su parovi na rubu nekog ozbiljnijeg koraka (zaruke, brak, useljavanje, višegodišnja godišnjica). Često su ova kolebanje povezana i s onim dobrim, starim ‘trava je uvijek zelenija u susjedovom vrtu’.

– Lažno uvjerenje da negdje vani postoji još savršenija srodna duša za vas također može potaknuti ove strahove. Istraživanja pokazuju da ako vjerujemo da ‘vani’ postoji netko besprijekorno kompatibilan za nas, da smo spremniji raskinuti vezu (koja je dobra) – kaže. Ako vam se ovo događa, razgovarajte s partnerom o vašim osjećajima (naravno, nećete spominjati da se zamišljate s drugim), sjednite i probajte dokučiti jesu li te stvari zaista razlog za prekid, kako biste se osjećali da izgubite tu osobu i probajte se ne uspoređivati s drugim parovima.

No, ako se pored partnera konstantno osjećate nelagodno, a on ne pokazuje želju za komunikacijom, a kamoli za rješavanjem problema ili vi više jednostavno ne pokazujete interese za njega, e onda su to već legitimne stvari zbog kojih biste trebali razmisliti želite li i dalje biti u takvoj vezi.

 

Na pomolu je prekid

I dok je sasvim normalno i zdravo imati dvojbe i ponekad preispitivati svoju vezu, neke situacije jednostavno ne prolaze. Partner koji prijeti, kontrolira, pored kojeg se osjećate nesigurno vam nikako ne treba u životu. Takve osobe se ne mijenjaju, koliko god ponekad mislili suprotno. Opravdanja poput ‘a imali smo baš super dva dana’, ne prolaze.

Izdaja, neiskrenost, jedna laž za drugom, emocionalno zlostavljanje, ponižavanje, omalovažavanje – znakovi za bijeg.

 

Komunikacija, komunikacija i komunikacija

Naime, dvojbe i sumnje su normalni dio svake veze, no to postaje problematično kad izbjegavamo te stvari riješiti.

– Čuli ste to i milijun puta, no vrijedi ponoviti: ‘U vezi se sve, prije ili poslije, svede na komunikaciju.’ Ako ste zbog nečeg nesretni, recite to. Nemojte takve bitne stvari čuvati samo za sebe, jer to nikad ne završi dobro. Na kraju postanete sve više frustrirani i ogorčeni. A postoji velika mogućnost da ste sve to mogli izbjeći da ste razgovarali s voljenom osobom -rekla je psihologinja.

Ako se poštujete, volite, imate razumijevanja za njegove/njezine interese, osjećate se dobro i sigurno u vezi, onda zajedno sve dvojbe i sumnje možete prevladati. Naravno, ako ste za to spremni i ako to želite.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here