Između 35. i 50. godine: Ovo su simptomi koji najavljuju početak menopauze

0
268

Većina žena bude nespremna na pojave simptoma ovog sindroma i stvara se panika jer to označava kraj njihove plodnosti.

Iako su simptomi iznenadni i traju određeno vrijeme, potpuno su prirodni. Ovo su neki simptomi koji ukazuju na početak menopauze.

  • Neredovan ciklus – prvi i najuobičajeniji simptom menopauze. On je rezultat nestabilnosti hormona tijela, koji rade do kraja plodnosti.
  • Valunzi – topli, a ponekad čak i hladni, događaju se iznenada i izazivaju crvenilo u licu. To se sve događa zbog pada estrogena.
  • Nelagodnost pri spavanju – žene koje prolaze kroz menopauzu mogu patiti od nesanice, jer ne mogu spavati zbog naleta vrućine. Osim snabdijevanja tijela estrogenom, čak i snabdijevanje progesteronom opada u periodu menopauze, pišu “Detinjarije“…
  • Vaginalna suhoća – zbog smanjenja proizvodnje estrogena, koji je odgovoran za održavanje vlažnosti vagine, vaginalno tkivo počinje da se suši i postaje manje elastično.
  • Napetost i depresija – osjećaji napetosti, iziritiranosti i depresije mogu svladati ženu koja prolazi kroz menopauzu. Uznemirenost i osjećaj gubljenja emocionalne stabilnosti su uobičajeni simptomi, kao i napadi panike i fizički znakovi, poput ubrzanog rada srca i otežanog disanja.
  • Bol u udovima – zbog hormonalne neuravnoteženosti udovi polako natiču i počinju boljeti. Međutim, ako je bol sve učestaliji i nepodnošljiviji, treba otići doktoru.
  • Hormonska neuravnoteženost – čest simptom ulaska u menopauzu jeste i postojanje hormonalne neuravnoteženosti koje se ogleda u promjenama u rastu kose. Zbog smanjenja proizvodnje estrogena može doći i do prorjeđivanja ili gubitka kose.
nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here