Izgradnja tržnog centra u Ilijašu: Arapski investitor odustao od projekta?

0
220

Iako je najavljena gradnja najvećeg outlet centra u Ilijašu početkom proljeća ove godine, do toga, čini se, uskoro neće doći.

U augustu prošle godine načelnik Ilijaša Akif Fazlić i izvršni direktor kuvajtske firme MAKSAB d.o.o. Sarajevo Abdulla Al-Harana potpisali su Memorandum razumijevanju.

Dogovoreno je da se u ilijaškoj Mjesnoj zajednici Ljubinići na 57.000 metara kvadratnih izgradi centar sa 97 trgovačkih objekata koji bi sadržavali mnoge svjetske brendove po veoma konkuretnim cijenama, te bi u okviru centra bila izgrađena 63 stambena objekta.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić za Faktor je kazao da je potpisani Memorandum podrazumijevao aktivno učešće oba partnera, prije svega na pripremi prostorno-planske dokumentacije i ubrzanja procesa oko izdavanja dozvola.

– Obaveza investitora je bila da pripremi projektnu dokumentaciju kako bi se stvorili uslovi da se dođe u fazu dodjeljivanja građevinskih dozvola. Nažalost, moram konstatirati da planiranu dinamiku investitor ne prati, te još uvijek nisu pripremili projektnu dokumentaciju koja je potrebna za izradu regulacionog plana – pojasnio je Fazlić.

Načelnik Ilijaša istakao je da ova Općina svim potencijalnim investitorima izlazi ususret.

– Ono što je do nas, nastojimo da uradimo u najkraćim rokovima i na način kako to žele investitori. Naravno, ne dođe uvijek do realizacije investicija, ali mi nastojimo svaku priliku iskoristiti da se gradi, a tako je bilo i u ovom slučaju. Investitor još uvijek nije svoj dio obaveza ozbiljnije pokrenuo i u fazi smo mirovanja kada je ovaj projekat u pitanju – naglašava Fazlić.

Smatra da investitori neće odustati jer su riješeni imovinski odnosi na parceli na kojoj su planirali graditi, te da su već uložili sredstva za tu lokaciju i da sigurno ne žele da ta sredstva budu uzalud potrošena.

– Očekujemo da ipak dođe do pokretanja projekta, istina u nekoj dinamici koja nije dobra ni za nas ni za investitora, ali moramo cijeniti i položaj investitora koji mora da obezbijedi sredstva. Nadamo se da neće odustati – kazao je načelnik za Faktor.

Fazlić smatra da bi realizacija ovog projekta itekako bila značajna za Ilijaš naročito jer bi to značilo zapošljavanje više od 200 stanovnika ove općine.

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here