U obraćanju prisutnim uoči početka umjetničkog performansa “Genocid nad Bošnjacima ’92-’95”, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao da je ovaj projekat bitan kako se historija Bošnjacima ne bi ponovila.Izetbegović je kazao da će večeras početi projekat koji će rezultirati muldimedijalnim formatom i koji će obuhvatiti sve od 1992 do 1995. godine.

“Dakle sve što je bilo kreirano bilo je s ciljem da se Bošnjaci očiste s dijela teritorije i da bi se učinila podjela BiH. Dakle ne propustiti ništa, svakog čovjeka i svaku žrtvu i sve presude i svjedočenja treba da dobiju svoje priče i lica. Ljudi nisu brojevi”, kazao je on.

Istakao je da je ovo bitno kako se Bošnjacima ne bi ponovila historija te da nije cilj kvariti odnose na Balkanu.

“Bošnjaci i Srbi žive vijekovima izmiješani jedni pored drugih i jedni s drugima. Taj suživot može biti baziran na istini ma kakva ona bila”, rekao je Izetbegović.

Performans “Genocid nad Bošnjacima 1992.-1995. izvršen u svrhu podjele Republike Bosne i Hercegovine i stvaranja velike Srbije” režirao je Emir Hadžihafizbegović, a cijeli projekat rezultirat će izradom web stranice genocid.ba koja će podsjećati na žrtve strašnog zločina, njegove razmjere, naručitelje i izvršitelje.

Večerašnjem programu u Narodnom pozorištu prisustvuje veliki broj osoba iz javnog života BiH, među kojima su reisu-l-ulema Husein Kavazović, brojni političari, komandant Armije RBiH Naser Orić i drugi.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here