Izetbegović: Pomirenja i bolje budućnosti u BiH ne može biti bez pravde i istine

0
244

[ad_1]

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović poručio je danas u svom govoru u Potočarima da pomirenja i bolje budućnosti u Bosni i Hercegovini ne može biti bez pravde i istine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Na ovom mjestu i na ovaj dan primjerene su samo šutnja i molitva. Ali, vrijeme u kojem živimo od nas zahtjeva da govorimo – da podignemo glas i odgovorimo onima koji još uvijek nisu razumjeli ili ne žele da razumiju zastrašujuću poruku genocida koji je ovdje počinjen”, istakao je Izetbegović danas u obraćanju prisutnima u Memorijalnom centru.

Naglasio je da je dobro poznato šta se desilo na ovom mjestu u ljeto 1995. godine.

“Odredi smrti zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, nakon višegodišnje opsade slomili su otpor iscrpljenih branilaca, i pogubili hiljade zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka, želeći da na ovom prostoru potpuno zatru postojanje jednog naroda. Šta su, i kome su skrivili ovdje mučki pobijeni dječaci i starci, ljudi koji su branili svoje porodice i gole živote, svi do jednog, ostaće tajna zauvijek skrivena u tamnim ponorima duša zlikovaca koji su ih pobili”, podsjetio je član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, sva krivica 15-godišnjeg Damira Suljića i 72-godišnjeg Alije Salihovića je što su bili muslimani, Bošnjaci, i što su rođeni u Srebrenici.

“Džemila Mahmutović je pored ove, imala i krivicu ljubavi prema braći i muškoj rodbini, uz koje je ostala ne želeći ih napustiti ni pred smrću koja je dolazila. Znamo i da su Ujedinjene nacije ostale nijeme i pasivne. Danima su dobivali precizne podatke o pokoljima koji traju, imali su satelitske snimke rastućih masovnih grobnica, ali su ‘Zaštićenu zonu UN-a’ kukavički prepustili totalnom pokolju, koji će biti upamćen kao u najsramniji trenutak Ujedinjenih nacija i jedan od najmračnijih trenutaka ljudske civilizacije. Savjest zločinaca se nikada nije probudila. Oni i danas, kao i svih 22 godine koje su protekle, nastavljaju da skrivaju i negiraju zločin koji su ovdje počinili”, poručio je Izetbegović.

Međutim, pojasnio je, savjest civilizovanog svijeta, nakon prvog šoka, ipak se aktivirala. Izetbegović je podsjetio da su se međunarodni i domaći sudovi suočili sa užasima brutalnih likvidacija, masovnih grobnica, ali i izopačenošću ideologije koja je to naredila. Nazvali su to i presudili jedinim mogućim imenom – genocidom.

“Jezivo iskustvo Srebrenice je pred sve nas, koji smo mu svjedočili, postavilo teška iskušenja i teška pitanja. Ponekad nam izgleda kao da odgovora na ta pitanja i iskušenja nema. Ali odgovora mora biti. I oni se nalaze u budućnosti ispunjenoj životom i mirom. Put do takve budućnosti vodi preko pomirenja. Ono je potrebno svima – i nama i generacijama koje dolaze. Ono je potrebno kako nikad više u Bosni i Hercegovini nijedna majka ne bi morala tražiti kosti svoje djece po masovnim grobnicama. Ali, jedno mora svima biti jasno – pomirenja i bolje budućnosti u Bosni i Hercegovini ne može biti bez pravde i istine”, poručio je Izetbegović.

Jer, istina je, kako je kazao, jedini oslonac pred teškim iskušenjima sa kojima se suočavamo svaki put kad se izgovori riječ Srebrenica. Samo ojačani istinom bićemo u stanju da se odupremo tim iskušenjima.

“Temelji pomirenja moraju se graditi na pravdi i istini. Na lažima, negiranju genocida, relativiziranju, provokacijama kojima smo svjedočili i uoči ove godišnjice, nikakvo pomirenje nije moguće. Pomirenja i bolje budućnosti neće biti dok u potpunosti ne bude poražena ideologija koja je kreirala genocid u Srebrenici”, istakao je član Predsjedništva BiH.

Zato, danas, naglasio je, sa ovog za nas svetog mjesta, još jednom upućujemo poziv srpskom narodu i njegovim političkim, vjerskim i intelektualnim elitama da prihvate istinu i prestanu poricati genocid koji je ovdje počinjen – da konačno učine taj korak ka istinskom pomirenju i boljoj budućnosti za sve nas.

“Istina od srpskog naroda zahtijeva da ne poklanja svoje povjerenje onima koji mu nude vještačke mitove, onima koji ga vode u sukobe, onima kojima taj narod treba samo kao saučesnik ili nijema podrška u zločinu. Takvih, nažalost, još uvijek ima. Oni nastavljaju sa negiranjem genocida, odlikuju ratne zločince dosipajući tako so na rane preživjelih, nastavljaju da svakodnevno prijete otcjepljenjem dijela Bosne i Hercegovine. Poručujemo im da u tome neće uspjeti. Nikada nećemo dozvoliti da Srebrenica, Tomašica, Brčko, Zvornik i sva druga mjesta užasnih zločina nad nevinim bosanskim ljudima, budu išta drugo do li Bosna i Hercegovina”, rekao je Izetbegović.

Od međunarodne zajednice, poručio je, istina zahtijeva da užasna lekcija iz ljeta 1995-te bude naučena kako bi se spriječile buduće Srebrenice. Promatrajući sa zebnjom sve ono što se u današnjem svijetu događa, plašim se da ta lekcija, nažalost, nije do kraja naučena.

“Bošnjacima je Srebrenica najdublja rana i oni je nikada neće zaboraviti. Nasilje kojem su bili izloženi od Bošnjaka zahtjeva da preziru ideju nasilne osvete, i oni je preziru. Teško je na svijetu naći narod nad kojim su počinjeni tako strašni zločini, uključujući i genocid, a koji je uspio da svojim unutrašnjim bićem i svojom duhovnom snagom savlada poriv za osvetom. Dobro je da je tako, jer osveta bi nas vodila u začarani krug iz kojeg nema izlaza. Naša jedina osveta moraju biti, i jesu to, upravo pravda i istina. Stoga, od borbe za istinu i pravdu nikada nećemo odustati”, kazao je Izetbegović.

Srebrenica je, podsjetio je, bila poprište užasne tragedije, zatim pozornica nijeme tuge, a u budućnosti treba da postane mjesto pomirenja.

“Da li će građani Srebrenice, i cijele Bosne i Hercegovine, uskoro početi da žive u budućnosti ispunjenoj životom i mirom, ili će nam to ostati nedostižni san, zavisi isključivo od spremnosti da se prihvati istina i odbace laži. Istina jeste teška i bolna, ali što prije bude prihvaćena, prije ćemo stići u budućnost u kojoj će se na ovaj dan u Potočarima pomen i sjećanje na žrtve genocida očitovati samo – molitvom i šutnjom”, dodao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 71 žrtve, među kojima je i sedam maloljetnika.

Među njima se nalazi i sedam maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će danas biti ukopana u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još oko hiljadu.

akos.ba

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here