ISTRAŽILI SMO: ŠTO SE NALAZI U TORBICAMA BH.BLOGERICA, FOTOGRAFKINJA, KOSTIMOGRAFKINJA, ARHITEKTICA…?

0
290

Ženina torbica ne samo da je izraz njenog karaktera i osobnosti, nego je i tajni agent koji se brine da svaka njena misija bude uspješno završena. Ona uspješno sakriva i čuva sve njene omiljene beauty proizvode koji su joj potrebni kroz dan, pomaže joj organizirati obveze uz rokovnik, čuva njene ključeve i telefon, a itekako je korisna i s borbom s brojnim spisima. Zbog toga smo odlučili saznati koje se sve super oružje nalazi u torbama ovih bh.dama.

Ajla Hodžić, studentica i blogerica

Neizostavan sadržaj moje torbe čine CHICovnik, koji je idealan za pravljenje zabilješki, upisivanje obaveza i planiranje novih projekata, Alverde krema za ruke, dm bio smoothie (ovaj put zeleni), Swarovski usb stick, mobitel, naočale za čitanje i ključevi.
Lejla Graho, kostimografkinja

Sadržaj moje tašne varira od toga da li se “pakujem” za obični izlazak ili za rad, ali ovo na fotografiji su rekla bih “fabričke postavke”. Uvijek je tu par proizvoda za usne, krema za ruke, ključevi od stana i automobila, rokovnik, sunčane naočale, ogledalce, korektor i parfem. Kada se pakujem za rad, obično imam još jednu torbu/ceker u koju spakujem veći neseser sa make up-om, tablet, punjač za mobitel/eksterni punjač za mobitel (jer kako biti bez baterije i Instagrama :)), rukavice, rezervna kapa, thermos boca i hrpa stvari koje usput pokupim jer ipak odjednom imam dvije torbe i više mjesta za stvari koje mi “imaginarno” neophodno trebaju.


Lejla Hasanović, jedna od osnivačica bloga Shush-Mush

U zadnje vrijeme uživam u malim torbicama, obzirom da u veliku svaki put stavim šta mi treba i šta mi ne treba. Kada fotografišem, nosim veliku torbu, ali kada idem na posao nerijetko se odlučim za manju. Ova mi je posebno draga, domaći je proizvod, a radile su je divne Berberović sestre. U torbi obavezno imam mobitele, privatni i poslovni, mali neseser s tabletama za grlo ili protiv bolova i tampone, karmin koji taj dan nosim i labelo, kao i maramice. Ukoliko nosim malu torbicu, karticu i novac stavim u mali zadžepak da ne bih nosila novčanik, umjesto njega radije ponesem mali rokovnik koji mi je potreban za sastanke. Ukoliko nosim veliku torbu, umjesto ovog malog rokovnika nosim CHICovnik. Krema za ruke je neizostavna, žvake imam kako-kad, parfem takođe. Ovaj maleni od Jo Malone je praktičan i volim mu miris, a nisam neki ljubitelj čestog parfemisanja. Nedavno sam uzela SD čitač za Iphone, pa ga nosim kada sam sa aparatom napravila neke fotke koje koristimo za Instagram. Nisam ponosna na ovu ružnu šnalu, ali dan je dug i kosa smeta i svi smo samo ljudi (smijeh).


Mersiha Karić, arhitektica i blogerica

Često se volim našaliti da unutrašnjost torbe jedne arhitektice više izgleda kao pokretni radni stol nego kao prosječna ženska torbica. U sklopu moje svakodnevne odjevne kombinacije je uvijek poveća, komforna i veoma čvrsta torba, jer ipak treba izdržati sve ono što se u njoj nalazi.  Ponekada pogledam postove na Instagramu vezane za ovu temu i shvatim da toliko prostora za kozmetiku nisam mogla odvojiti još od prve godine fakulteta.

Dakle, krenuvši redom, prioritet u mojoj torbi imaju:

•Papiri u raznim formatima (od A8 do A3). Svi su odgovarajući kada dođem u situaciju da nešto hitno trebam skicirati. 

•Olovke. Mnogo olovaka, flomastera, koji nikada nisu u setu. Neke u toku rada zamijenim sa kolegama, pa se tu u mojoj torbi nađe cijelo carstvo olovaka za skiciranje i najfinijih markera.

•Katalozi. Svakodnevna pojava. Ne propuštam priliku uzeti svaki katalog o dizajnu interijera na koji naiđem, dok sa kozmetičkim katalozima to mnogo, mnogo, rjeđe radim.

•Boje. Uzorci boja su za mene nešto najbitnije. Kada imam set boja sve stvari u toku sastanka se poslože i sve odjednom ima smisla.

•Metar. Bez metra se nigdje ne ide – bilo da mjerim neki prostor ili klijentima jednostavno trebam pokazati koliko mjesta zauzima određeni komad namještaja. Volim reći da je metar za mene najvažnija sporedna stvar.

Sekundarne po potrebi, ali srcu itekako drage stvarčice: par kozmetičkih preparata koji pomažu da i nakon dugog rada ne izgledam totalno iscrpljeno. 

•Ruž za usne i lak za nokte. Uglavnom jarkih boja. Marka i cijena nisu bitni sve dok imaju epitet ‘long-lasting’.

•Puder. Po preporuci dermatologa pudere mijenjam 2-3 puta godišnje, pa je tako ovaj put na red došao Inglot, puder namijenjen suhoj koži.

•Sjene. Uglavnom neutralne nijanse u toku dana. Ukoliko se radni dan produži i završi kao večernji izlazak uz sebe volim imati i one tamnije boje koje ubrzo transformišu dnevni izgled u noćni.

•I na kraju ono najvažnije. Addict by Christian Dior. Ovisnost, definitivno. Čini mi se već jednu cijelu deceniju, nisam poželjela niti jedan drugi parfem.

Ono što uvijek zvecka u mojoj torbi i daje joj ritam, (a nisu ključevi) je nakit koji po potrebi stavljam na sebe, ponovo vraćam u torbu, mijenjam i tako unedogled. Omiljeni komadi trenutno su mi Werkstatt narukvica i bar pet statement ogrlica iz Lindexa.

U mojoj torbi se nikada ne nalaze:

•Mobitel. On je skoro uvijek u ruci ili na stolu.

•Ključevi. Nekada ih uopće ne nosim. I danas mi je ta navika jako čudna, ali traje… Ukoliko nemam ključa, radim duže ili idem na piće sa prijateljicama i prijateljima, dok muž ne stigne sa posla. Volim ‘slučajnosti’ . U privatnom životu ne opterećujem se sitnicama. Nekada sam čak i previše opuštena, jer sigurna sam da tako balansiram onu preveliku preciznost i predanost poslu.

•Nerijetko, nemam ni novčanik. Plaćam karticom i dokumente pohranjujem u neki od pretinaca torbe, koji uvijek moram imati.

Definitivno, u mojoj torbi posao je na prvom mjestu. Koliko dugo…. ostaje da vidimo.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here