INTERVJU IZ REGIJE – EKREM NUROVIĆ : USPJEH SE NE MJERI U KILOMETRIMA VEĆ U CENTIMETRIMA.

0
244

Ekreme, za početak možete li nam reći nešto o sebi?

Rođen sam u Novom Pazaru, gdje sam završio osnovnu i srednju školu. Nakon toga dolazim u Sarajevo gdje sam na Burch univerzitetu diplomirao menadžment, te sam imao priliku provesti jedan semestar na Hacettepe univerzitetu u Ankari. Trenutno sam student master studiju na Burch univerzitetu. Također, ove godine sam i na poziciji student asistenta na predmetu Digitalni marketing. Sve to, nije bila prepreka postati suosnivač i generalni direktor kompanije Knowlead. Govorim engleski i turski jezik, volim da putujem i da se bavim sportom.

SAMOPOZITIVNO: Možete li našim čitateljima objasniti što je to Knowlead?

Knowlead je društvena mreža za učenje, koja svakom učeniku/studentu ili jednostavno tragaču za znanjem omogućava da putem nje kreira post sa svojim pitanjem ili nejasnoćom iz određene oblasti. Druga osoba, koja je dobra u toj oblasti, može ponuditi rješenje na dati post putem direktne peer-to-peer komunikacije.

Cijeli naš sistem je zasnovan na minutama kao mjernoj jedinici. Mi, kao stranica u početku, svakom korisniku nudimo 100 minuta. Koliko minuta provedeš učeći nešto toliko minuta i daš, ali isto tako koliko minuta ti pomažeš drugima toliko i dobiješ. Na Knowleadu svako ima ulogu i profesora i studenta, te pomaže drugima u onim oblastima koje bolje poznaje, a dobija znanje iz oblasti koje manje poznaje.

SAMOPOZITIVNO: Nakon pojave Facebooka i hrpe društveni mreža vi ste osnovali društvenu mrežu za učenje, kako ste došli na tu ideju?

Ideja je nastala na sopstvenom iskustvu. Naime kad sam počeo sa dodiplomskim studijama imao sam veliku želju da naučim turski jezik. Upisao sam jedan od ponuđenih kurseva za učenje jezika ali sam ostao totalno nezadovoljan pruženim i prenesenim znanjem. Onda sam istraživao najbolje i najefikasnije načine za učenje stranih jezika. Kako sam imao veliki broj kolega i prijatelja iz Turske dogovorili smo časove. Tako sam počeo da učim i vidio da za dvije sedmice sam napredovao više nego za tri mjeseca koje sam proveo na kursu. No nakon određenog perioda, imao sam problem pri organizaciji tih časova. Sve mi je bilo teže i teže da zakažem sljedeći čas. Moje kolege bi uvijek imale neki izgovor… Baščaršija, kahva, bolest, učenje itd.

Kao student ekonomije shvatio sam da i ja njima moram nešto ponuditi za uzvrat, što se ispostavilo kao dobra odluka. Bio sam dobar poznavalac engleskog jezika, te sam im ponudio da ja njih podučavam engleskom 30 minuta, a narednih 30 minuta oni mene turskom jeziku. To je odlično funkcionisalo.

Kada samo otišao na razmjenu studenata 2015. godine, konstantno sam razmjenjivao svoje znanje engleskog jezika za turski, ekonomiju za matematiku itd. Tako sam za kratko vrijeme postao poznat na Hacettepe univerzitetu kao neko sa kim možete razmijeniti znanje.

Kad sam se vratio iz Ankare, prvo sam osjećao veliki žal jer više nisam imao mogućnost razmjenjivati svoje znanje sa tim studentima iz Turske na koje sam već bio uveliko navikao. Onda se javila ideja da taj sistem osnujem ali putem Interneta, te da sličan uvedem i popularišem među svojim prijateljima iz Bosne i Hercegovine i okolnih zemalja. Uzeo sam predmet Poduzetništvo kod profesora Malcolma Dueroda na Burch univerzitetu i tada je moja ideja počela sa relaizacijom.

SAMOPOZITIVNO: Prva beta verzija Knowlead-a je pokrenuta, što kažu korisnici?

20. februara smo pokrenuli beta verziju, s kojom smo želejli korisnicima pokazati šta je od naše ideje do sada razvijeno, te oslušnuti njihove želje i prijedloge kada je u pitanju razvoj naše mreže. U proteklom periodu smo dobili dosta povratnih informacija od naših korisnika. Mnogi su oduševljeni samom idejom, ali svakako da je dug put pred nama.

SAMOPOZITIVNO: Pobjednik ste BURCH START UP natjecanja, koliko vam je to pomoglo u daljnjem razvijanju projekta?

Takmičenje je bio sam pokazatelj da je ideja vrijedna jer kad od 80 prijavljenih ideja vaša bude najbolja to je veliki uspjeh. Od Burch univerziteta smo dobili svu potrebnu infrastrukturu, i ono što nama najviše znači jeste pomoć svih profesora i akademskog osoblja ovog univerziteta. Stoga, svaki puta moram izreći veliku zahvalnost Burch univerzitetu jer je bio od velikog značaja za pokretanje naše kompanije.

SAMOPOZITIVNO: Osim vas u projektu su sudjelivali i  Haris Botić, Amer Zavlan i Ejub Hadžić, koliko ste vremena potrošili na implementaciju projekta, i jeste li se susretali s poteškoćama pri tom? Kako ste kao tim donosili ključne odluke?

Na cjelokupnom projektu smo radili više od godinu dana. Najviše smo vremena potrošili da dođemo do platforme koju želimo iskucati u kodu. Imali smo problema i poteškoća ali na to smo gledali kao sastavni dio uspjeha. Što je veći cilj koji hoćete postići to su i prepreke veće. Naš tim je pokazao izuzetnu zrelost, stabilnost i spremnost na žrtvu, a što su bile ključne tačke da dođemo do fazu u kojoj se sada nalazimo.

SAMOPOZITIVNO: Što vas je u tom trenutku motiviralo da nastavite s projektom? Tko vas je inspirirao u tim trenutcima?

U svakom trenutku nas je motivirao jasno određen cilj od kojeg se nije odstupalo i tim koji je bio ključni faktor, u kojem smo bili potpora jedni drugima u preovaldavanju postojećih problema.
SAMOPOZITIVNO: Gostovali ste na  Business Cafe-u u Sarajevu na temu Proizvodnja, prirodna bogatstva, tehnološke inovacije u Bosni i Hercegovini, što ste poručili sudionicima?

Mi trebamo graditi budućnost BiH. Jako volim izreku: “Kad nešto hoćete, nađete način, a kad nećete nađete opravdanje.” Ako budemo tražili izgovor i razloge zašto u BiH nije dobro naći ćemo ih mnogo, a sa druge strane ako budemo tragali za prilikama i njih ćemo naći. Sve zavisi od nas i šta ćemo tražiti.

SAMOPOZITIVNO: Za kraj, koja biste iskustva prenijeli startup-ima koji su tek na početku?

Evoluirajte vašu ideju, nemojte sanjati već imajte konkretne ciljeve. Uspjeh se ne mjeri u kilometrima već u centimetrima. Prelazite te centimetre i ubrzo ćete primjetiti da su iza vas kilometri.

SAMOPOZITIVNO: Hvala

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here