Intelov 17-qubit čip maršira prema kvantnoj računalnoj budućnosti

0

Prije dvije godine Intel je objavio partnerstvo vrijedno 50 milijuna dolara sa kompanijom QuTech. Od tada nismo čuli ništa o njihovom progresu u kvantnom računalnom istraživanju do danas. Intel je objavio isporuku novog 17-qubit (kvantnog bita) partneru QuTech, koji demonstrira brz progres koji su Intel i QuTech napravili u istraživanju i razvijanju kvantnog kompjuterskog sistema.

Za neinformirane, razvoj kvantnog kompjutera biti će veliki korak za računalni svijet. Dok klasični kompjuteri koriste bitove (koji može biti samo jedne vrijednosti, 0 ili 1), quantum računarstvo otvara vrata quantum bitovima koji mogu predstavljati dvije različite vrijednosti u isto vrijeme kroz superponiranje, stoga mogu rješavati probleme mnogo brže od klasičnog kompjutera. Dok je to još uvijek uzbudljiva ideja postoji mnogo prepreka do njenog ostvarenja i izrade kvantnog računala. Osiguravanje stabilnosti qubitova je jedna od tih prepreka.

Sa ovim novim CPU, Intel je uspio upakirati 17 qubits na jedan čip. Pakiranje je još jedan veliki aspekt kvantnog računarstva, jer qubitovi imaju operativnu temperaturu oko 20 milikelvina (temperatura oko 250 puta hladnija od dubokog svemira -3,1 Kelvina) što je blizu apsolutne nule. Ovaj supravodljiv čip je veliki pomak naprijed. Ne samo zbog toga što sadrži 17 qubits već i zato što je izrađen tako da podnese ove ultra niske temperature.

Ovo nije prvi testni čip koji je Intel isporučio QuTech, ali njegova izrada je dovoljno uzbudljiva da je Intel želi javno objaviti, to je nešto što se nije dogodilo od kada su postali partneri. Na ovom linku možete pogledati video gdje Intel i QuTech objašnjavaju proces izrade čipa.

 I što je slijedeće? QuTech će testirati svaki od Qubita posebno, ali isto želi testirati performanse kada qubitovi budu isprepleteni i radili skupa. Nadalje, Intel i QuTech istraživanje će početi ispitivati hardware i software potreban za kontroliranje ovakvog čipa zajedno s quantum aplikacijama koje mogu prihvatiti izazov ovakve tehnologije.

Dug je put do ostvarenja sna i realizacije kvantnog računarstva, ali ovo je sigurno iskorak u pravom smjeru.

Piše: K.J.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here