Ima nešto dobro i u minusu: Virus gripa umire na niskim temperaturama

0
246

Može se desiti da se obolevanje od gripa produži i traje do marta, a na to će uticati i polazak djece u školu polovinom februara, poslijedrugog raspusta – kaže epidemiolog Branislav Tiodorović

Ledeni talas koji je pogodio Srbiju, ne odgovara ni gripu, pa su temperature ispod nule presekle porast obolevanja od ovog virusa. Već sa dolaskom četiri stepena u plusu, koje se očekuju od četvrtka,ponovo se može očekivati porast obolevanja, međutim, i on će biti brzo zaustavljen jer već slijedeće nedjeljestiže novi minus, objašnjava za Telegraf.rs profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog. On za naš portal objašnjava, da gripu nikako ne odgovara temperatura ispod nule, dok se na temperaturama 0d četiri, pet stepena u plusu već razmnožava.

– Temperature od četiri, pet stepena se očekuju od četvrtka, petka, kada možemo očekivati i novi talas gripa. Međutim, već za slijedeću nedelju se opet najavljuju niske temperature koje virusu ne odgovaraju, tako da u međuvremenu ne bi trebalo da se očekuju vijeće oscilacije u broju obolelih. Sve u svemu, dobro je što je naišao ledeni talas jer je presekao epidemiju, ali je i samo malo odložio – objašnjava prof.

Tiodorović. Naš sagovornik smatra da se može desiti da se obolevanje od gripa produži i traje do marta, a na to će uticati i polazak djece u školu polovinom februara, poslijedrugog raspusta:  – Većih problema sa gripom mogu se očekivati krajem januara, početkom februara kada dani budu topliji a pogotovo kada dijeca krenu u školu slijedećeg mjeseca. Sa sutrašnjim povratkom djece u školu, takođe, može doći do porasta ali manjeg, i to kod djece predškolskog i školskog uzrasta.

Tidorović objašnjava da najviše obolevaju dijeca uzrasta do 14 godina jer nisu imala susret sa virusom gripa A(H3N2), koji je trenutno najdominantniji u Srbiji.  – Mali je, skoro nikakav procenat imunih na njega među djecom. Najmanje obolevaju stariji, generacije od 1967. godine, zato što se on pojavljivao do sada više puta u epidemijama – kaže naš sagovornik. Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, do sada je od gripa, čiji je intezitet visok, zvanično obolelo 96.734 osobe, štо je više u odnosu na isti period prošle godine. Umrlo je njih pet.  Prisutna su dva tipa virusa A (H3N2) i B virus.

– Virus A (H3N2) nije mutiran, da jeste bilo bi mnogo više obolelih. Ako ima 100.000 zvanično obolelih, znači da je obolelo oko 300.000 jer se većina ne javi ljekaru a odnos onih koji se ne jave i onih koji se jave je tri prema jedan. S obzirom na to da imamo 300.000 obolelih a sedam miliona stanovnika, znači da to nije nikakva epidemija – kaže Tiodorović i napominje da sada nema svrhe vakcinisati jer ljudi masovno obolevaju a za sticanje imuniteta je potrebno da prođe 21 dan od vakcinisanja.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here