Ikona stila: Gianni Agnelli

0
469

Često, kada se govori o besprijekornom stilu i savršenom muškom  izgledu, spominje se jedno ime, Gianni Agnelli kojeg su mnogo puta modni znalci i oni koji su se bavili njegovim likom i djelom nazivali i ocem stila,  ili što bismo jednostavnije rekli,  ikonom stila. Međutim, njegova životna priča je mnogo više od mode i dobrog oblačenja, jer je za sobom ostavio veliki trag koji se ne može tako lako izbrisati.

Gianni Agnelli rođen je 1921. godine u Torinu, kasnije se obrazovao u Pinerolu, a u toku Drugog svjetskog rata borio se na ruskom, a onda i sjevernoafričkom frontu, gdje ga je čak jedan njemački vojnik ranio zbog svađe oko žene. Nakon rata se oženio 1953. godine i to plemkinjom Marelom sa kojom je dobio jednog sina. Njegov životni procvat i trenutak kada je postao na daleko poznat uslijedio je tek 1966. godine kada je naslijedio porodični posao i postao prva osoba firme za koju sasvim dobro znamo, Fiat.

Međutim, u trenutku kada je tu moć dobio u svojim rukama, Italija uopšte nije bila zemlja u dobrom stanju, naročito poslije rata, te je najpotrebnije bilo oporaviti je i dići na noge, što nikako nije bio lak zadatak. Ispostavilo se da je Gianni prava osoba za to, jer je svojim vještinama, ekscentričnošću i ekstrovertnošću, uspijevao da ostvari brojne kontakte, dobre poslovne veze, te brojne simpatije od strane brojnih evropskih partnera. Njegova snaga ogledala se u tome što je bio sposoban da sam kontroliše ekonomskim stanjem Italije, te je uredno ulagao veto na svaki prijedlog koji mu se nije dopao, ali je svaki prijedlog gledao kroz prizmu toga kako će utjecati na samu zemlju, zbog čega i jeste nizao samo uspjehe. To da je uvijek radio samo za dobro Italije i da su njegove odluke bile ispravne, pokazao je trenutak kada je otišao sa čela Fiata, kada su akcije kompanije počele znatno da opadaju.

Danas, Gianni Agnelli u najvećoj mjeri nam je poznat kao ikona stila, kao čovjek koji je svojim izgledom, stilom oblačenja, te ponašanjem i načinom života obilježio 20. vijek u velikoj mjeri. Potvrdu tog stila i dobrog modnog ukusa dao je magazin Time 1967. godine, kada su ga opisali kao čovjeka poput Julija Cezara, te čovjeka koji je uvijek u odijelu koje je krojeno po njegovoj mjeri. Ono što je utjecalo na njegov džentlmenski, besprijekoran izgled upravo su taj stil, te moć koju je imao u svojim rukama. Ostao je najupamćeniji po tome što je uvijek sat nosio preko rukava košulje, što je objašnjavao time da je tako štedio vrijeme, kako ne bi zavrtao rukav da vidi koliko je sati.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here