Huawei narednog mjeseca predstavlja novi smartphone sa AI tehnologijom

0
269

Kompanija Huawei je najavila da će u oktobru predstaviti svoj “pravi AI smartphone” pod nazivom Mate 10.
Huawei nikada nije bio suptilan u svojim marketinškim najavama, a dokaz za to je nedavno objavljeni video na Facebooku. Naime, kineska kompanija je potisnula Apple s drugog mjesta najvećih proizvođača smartphonea na svijetu, a nova meta je iPhoneov novi “neuralni motor”, hardver namijenjen izvršavanju AI ztadataka poput prepoznavanja objekata. Prema tvrdnjama Huaweija, kompanija će predstaviti “pravi AI smartphone”, koji će nositi naziv Mate 10.

Let's face it, facial recognition isn't for everyone.Unlock the future with #TheRealAIPhone. 16.10.2017

Posted by Huawei Mobile on Freitag, 15. September 2017

Iako su najave možda bombastične, Huaweiju se ne može osporiti činjenica da napreduje u AI svijetu. Ugradnja AI čipova u mobitele je veoma velika prednost, jer oni omogućavaju bržu obradu podataka, duže trajanje baterije, kao i veću sigurnost korisnika. Na prošlomjesečnom IFA sajmu u Berlinu kompanija je predstavila novi čip Kirin 970, koji posjeduje vlastitu neuralnu jedinicu za procesiranje, odnosno NPU jedinicu.

Kao i Appleov neuralni engine, Huaweijev NPU je set procesuirajućih jezgara unutar čipseta koji su namijenjeni izvršavanju AI zadataka. No, moguće je da je Huaweijeva AI integracija još dublja. Prethodni flagship smartphone Mate 9 je koristio mašinsko učenje kako bi prilagodio operativni sistem uređaja navikama njegovog korisnika preusmjeravajući snagu obrade podataka i memoriju na najćešće izvršavane zadatke. Cilj Huaweija je da proširi AI tehnologiju na čitav sistem.

Možda Huawei ovim najavljuje ne samo AI hardver, nego i softver koji će iskoristiti mogućnosti učenja.

 

 

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here