Holandija – zemlja lala, vjetrenjača i nasmijanih ljudi

0
336

Raj na zemlji čeka vas u Amsterdamu, glavnom gradu Holandije, gdje svoj dan možete provesti okruženi različitim umjetnostima, od remek djela holandskog slikarstva preko pozorišta, fotografije i filma do savremene umjetnosti. U ovom gradu je više od pedeset muzeja, a svaki od njih vam nudi posebnu priču i doživljaj.

Iako je glavni grad Holandije Amsterdam, sjedište vlade i parlamenta je u Hagu. Ova država je jedna od najgušće naseljenih u svijetu. Njeno stanovništvo je otvoreno za učenje različitih jezika i kultura pa, uprkos tome što se holandski jezik prihvata kao zvanični, veliku popularnost na ovoj teriotoriji imaju engleski, njemački i francuski.

Postoji podatak da manje od 20% Holanđana redovno posjećuje crkvu, ali se uprkos tome prihvataju kao miroljubiv i tolerantan narod sa veoma mekim i rastegljivim zakonima, što potvrđuje legalizovana prostitucija, eutanazija, lake droge, kao i poštovanje prava homoseksualaca.

Pored vedrih i nasmijanih lica, vrijedna vašeg putovanja u ovu zemlju su i polja prekrivena raskošnim bojama mirisnog cvijeća. Prostrana polja Holandije prošarana su lalama, raznoraznim bojama u kojima se ono javlja, a kojem je Holandija posvetila muzej ali i mnogobrojne festivale tokom godine. Noordoostpolder je najpopularniji festival lala u Holandiji, a u svoj program svrstava obilazak polja lala, kao i edukativne radionice na kojima možete saznati nešto više o botanici i fotografiji. Sezona kada cvjetaju holandske lale obuhvata period od kraja marta do početka maja, pa je to najbolji dio godine za putovanje u ovu državu. Za sve one kojima ovaj termin izmakne, tu je mujez lala u Amsterdamu u kome se možete upoznati sa različitim vrstama ovog veoma cijenjenog holandskog cvijeća.

Keukenhof je predivan park prekriven lalama, zumbulima, narcisima, orhidejama, ružama i drugim cvijećem. Svake godine na ovom mjestu iznikne preko sedam milion lala. Bicikl, još jedan simbol Holadije,  idealno je sredstvo za obilazak šarenih i mirisnih parkova, koji predstavljaju pravi raj za oči.

U donkihotovski imaginarni svijet borbe sa divovima možete i sami uploviti ako odete u Kinderdijk, na teritoriji Južne Holandije, gdje se nalazi devetnaest vjetrenjača. 1521. je sagrađena prva vjetrenjača iz ove skupine, a sve su sagrađene do 1720. godine.

Za turiste je omogućena jedna vjetrenjača koja radi tokom cijele godine, tako da oni mogu doći bilo kada da je pogledaju. Inače, sve vjetrenjače rade svake subote tokom jula i avgusta. Od 1997. ovaj kompleks iz Kinderdijka je stavljen na Uneskovu listu svjetske baštine. Don Kihotovi divovi jedan su od simbola Holadije, a Kinderdijk je samo jedno od mnogobrojnih mijesta u Holandiji na kojima ih možete vidjeti.

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here