Historijski uspjeh Bosanskog narodnog pozorišta Zenica na 33. susretima kazališta/pozorišta

0
227

U tridesetdvogodišnjoj historiji postojanja Susreta kazališta/pozorišta BiH u Brčkom nije zapamćeno da jedno pozorište uđe u takmičarski program sa tri svoje predstave.

Na 33. susretima kazališta/pozorišta u Brčko distriktu BiH, koji će se održati od 17. do 25. novembra, Bosansko narodno pozorište Zenica je ušlo u Takmičarski program sa svoje tri predstave i to sa predstavom koja je glumački i rediteljski uradak Mirjane Karanović, a koja je nastala po tekstu Tanje Šljivar Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali, zatim predstava Dragana Komadine Drang nach Westen (Prodor na Zapad) u režiji Lajle Kaikčije i predstava Mrtve ribe plivaju na leđima, velika koprodukcijska predstava Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, nastala po tekstu Josipa Mlakića, a u režiji Tanje Miletić-Oručević.

Osim vlastitog uspjeha ove teatarske kuće, može se govoriti i o pomicanju produkcijskih standarda bh. teatra, jer se primjerom Bosanskom narodnog pozorišta Zenica pokazuje njegovanje tekstova domaćih dramskih autora, a samim tim i naše baštine.

U obrazloženju selekcije Takmičarskog programa 33. susreta kazališta/pozorišta BiH, selektor Vlado Kerošević je izjavio: Zeničko pozorište odigrat će tri predstave, jer su u protekloj sezoni u realizaciji imali deset projekata po tekstovima domaćih dramskih autora koji pišu na sva tri jezika kojim se služe narodi u BiH. S druge strane, imamo druga domaća pozorišta u BiH, odnosno pet teatara koja nisu stavila nijedan tekst domaćih dramskih autora. Naša kompletna teatarska klima u BiH još nije dovoljno motivirana bez obzira na to što smo regionalizirali ove susrete kako bismo podigli standard.

AUTOR: AJLA HERALIC

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here