Genijalno! Jestive kuglice s vodom zamijenit će plastiku

0
253

Jestiva i razgradiva kuglica s vodom u bliskoj bi budućnosti mogla u velikoj mjeri zamijeniti plastične boce kakve koristimo danas.

Ooho kuglice kreirao je londonski Skipping Rocks Lab, a njima žele ponuditi lijek za gomilu plastičnog otpada koji se kreira proizvodnjom boca za vodu. Uz to, pijenje vode s Ooho kuglicama izgleda izuzetno zabavno, prenosi “24sata“…

Skipping Rocks Lab – Ooho! – Crowdcube pitch from Skipping Rocks Lab on Vimeo.

Ova firma predstavila je projekt još 2014. godine, ali sada su spremni ponuditi ga tržištu te su na Crowdcube platformi pokrenuli kampanju za finansiranje. U samo tri dana stigli su do 800.000 funti i daleko premašili planiranih 400.000.

Pola novca koji prikupe do kraja kampanje uložit će u razvoj mašina za proizvodnju ovih kuglica, a drugu polovicu za istraživanje i razvoj kako bi ovaj materijal postao još bolji.

Ono što je važno, kreatori ovih kuglica kažu da je njihov materijal jeftiniji od plastike i biorazgradiv je kroz nekoliko sedmica.

At Imperial College, we turn seaweed into packaging

A post shared by Ooho! (@oohowater) on

Naime, materijal koji čuva vodu unutar ovih kuglica proizvodi se od kalcijevog hlorida i ekstrakta smeđih algi (oboje je razgradivo i biljnog porijekla). Za proces izrade kuglica, koji se naziva sferifikacija, zaslužan je kuhar Ferran Adria. Kuglica s vodom može se pojesti cijela, a može se i zagristi te baciti membrana nakon što ste popili vodu. Uz to, osim vode, unutar kuglica se može staviti razna pića, a može im se mijenjati i boja pa je marketinški potencijal prilično velik.

Kreatori ovih “vodenih kuglica” Englezima su predstavljali Ooho kroz razne štandove, a planiraju ga širem broju ljudi predstaviti na maratonu u Londonu i na muzičkom festivalu Glastonbury.

Back in LDN

A post shared by Ooho! (@oohowater) on

 

 

 

 

 

 

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here