Gdje su sve zaposlena djeca bh. političara

0
167

Ada Novalić nije ni prva ni posljednja kćerka visokog političkog zvaničnika koja je zaposlena u državnom sektoru.

Roditelji i rodbina će reći da su radna mjesta dobili konkursnom procedurom. Tako su kadrovi HDZ-a ali i istaknuti Hercegovci za svoje najmilije birali između Elektroprivrede HzHB, državnih agencija, ali i javnih ustavova.

Ipak, elektroprivreda prednjači, a ovo je tek skraćeni spisak.

Dragan Čović(predsjednik HDZBiH i član Predsjedništva BiH) – kćerka Danijela Čović-Primorac (Centralna banka – glavna jedinica Mostar), zet Davorin Primorac (direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BHANSA), brat Davorina Primorca, Ivica Primorac (rukovodilac sektora finansija BHANSA), kćerka Sanja Čović-Krezić (rukovoditelj sektora za organizacijsko- pravne i opće poslove Zavod za zapošljavanje HNK), zet Marijo Krezić (Elektroprivreda HZHB).

Jelka Miličević (ministrica finansija FBiH) (HDZ BiH) – suprug Dragan Miličević (rukovoditelj za proizvodnju proizvodnju HZHB), kćerka Sanja Đolo (Agencija za vodno područje Jadranskog mora), Ilija Đolo, otac Daria Đole (direktor za proizvodnju elektične energije EP HZHB).

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH (HDZ BiH) – brat Ivo Bevanda (rukovoditelj Službe za nabavu roba EP HZHB).

Ništa bolje nije ni u RS-u, sa iznimkom djece Milorada Dodika koji su se okrenuli privatnom biznisu uz kredite Investiciono-razvojne banke, no zato je većina ostalih ministara i visokih dužnosnika, kćerke i sinove zbrinula u institucije, agencije, nisu im mrske ni one na držvanom nivou, ali ni institucije u kojima su oni gradili karijere.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a (SNSD) – djeca Gorica i Igor Dodik vlasnici i suvlasnici tri firme „Green Line“ zdravstvena ustanova „Global Liberty“ d.o.o. Laktaši za trgovinu na veliko drvetom, građevinskim materijalom, sanitarnomo opremom, te za uvoz i izvoz “Fruit eco”.

Željka Cvijanović premijerka RS-a (SNSD) – suprug Aleksandar, bivši direktor gradskog Zavoda za izgradnju Banja Luka, sin Filip zaposlen u Elektroprenosu BiH.

Zoran Tegeltija ministar finansija RS – kćerka i zet zaposleni u Elektroprenosu BiH, supruga Duška Tegeltija, pomoćnica ministra trgovine i turizma u Vladi RS.

Petar Đokić, minista industrije, energetike i rudarstva RS (Socijalistička partija) – sin Bojan Đokić, imenovan je za direktora Radne jedinice „Pošta Srpske“ u Brčko Distriktu.

Nebojša Radmanović delegat u Parlamentu BiH (SNSD) – kćerka Ana Radmanović Ilić, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Borjana Radmanović Petrović, glavna i odgovorna urednica Glasa Srpske (bivša urednica “Nezavisnih novina”).

Dušanka Majkić, zastupnica u Parlamentu BiH – sin Dejan, pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srpske.

Nikola Špirić poslanik u Predstavničkom Domu naroda (SNSD) – sin Aleksandar, prvi sekretar Ambasade BiH u Republici Srbiji, danas zaposlenik OSA-e, bratična Nikolina Špirić, stručno vijeće Agencija za lijekove BiH.

O vezama Bakira Izetbegovica, Denisa Zvizdića i familiji već smo govorili, zato radi posjećanja još nekoliko imena iz vladajuće stranke uz ostalo i Šemsudina Mehmedovića koji godinama zamjera vrhu stranke za nepotizam i korupciju.

Šefik Džaferović potpredsjednik SDA i šef kuba u Predstaničkom domu PS – sin Jasmin Džaferović, Kantonalno Tužilaštvo BiH.

Šemsudin Mehmedović(SDA) – kćerka Sanida Hajlovac (Agencija za bankarstvo FBiH) , zet Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice (SDA) – kćerka zaposlena u BH TELECOM-u.

Gotovo je nemoguće naći agenciju, javno preduzeće ili ministarstvo gdje neko od političkih zvaničnika nema nekog svog.

Sukob intresa je vrlo teško dokazati u BiH zahvaljujući široko definiranim zakonima.

S druge strane nepotizam je duboko usađen u mentalni sklop prosječnog Bosanca i Hercegovca jer kako drugačije objasniti da se pozicije nasljeđuju i u zdravstvenim ustanovama, fakultetima, školama, sudovima, i da se ne mora nužno raditi o osobama koje su bliske politici, odnosno da se to podrazumijeva.

 

 

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here