Fatih Kol u oktobru počinje graditi luksuzni hotel u Sarajevu

0
363

Turski biznismen Fatih Kol u oktobru će na mjestu bivše zgrade Feroelektra na području općine Stari Grad Sarajevo graditi luksuzni hotel.

Ostaci ovog ruševnog objekta uklonjeni su prije nekoliko mjeseci kada je Zlatko Krainović, inače raniji vlasnik 35 posto objekta, prodao svoj dio Kolu. Preostalih 65 posto objekta prodala mu je Općina Stari Grad, na čijoj teritoriji se nalazi objekat, za tri miliona KM.

Kol kao glavni investitor planira izgradnju ekskluzivnog hotela s 56 soba i garaže na pet etaža, u šta će uložiti blizu deset miliona eura. Objekat je projektovan tako da se zadržavaju postojeći horizontalni i vertikalni gabariti prema glavnim ulicama. Spratnost, visina fasadnih vijenaca te fasadna arhitektonska plastika se zadržavaju kao što je bilo i na originalnom objektu. Spratnost objekta je pet nivoa podzemnih garaža s 85 parking mjesta, prizemlje, galerija, tri sprata i potkrovlje.

Radi što boljeg iskorištenja prostora, garaža se povećava u odnosu na gabarit objekta. Proširenje je predviđeno u smjeru sjevera, u prostor ispod pješačkog pločnika, čime se dobija više parking prostora u garaži.

“Na nivou prizemlja bit će glavni ulaz, hol, recepcija s kancelarijama, vertiklane komunikacije, garderobe za uposlene te prostor gradske kafeterije s barom, prostorom za sjedenje i toaletima. Iznad jednog dijela prizemlja nalazit će se galerija na kojoj će biti kancelarija, dvije sale za sastanke, toaleti te dio namijenjen za sjedenje gostiju kafeterije. Na prvom, drugom i trećem spratu su hotelske sobe prosječne površine od 22 do 25 metara kvadratnih. U sobama su predviđeni sadržaji koji zadovoljavaju potrebe hotela s četiri zvjezdice”, izjavio je Kol.

On će s Općinom Stari Grad potpisati ugovor o stopostotnom vlasništvu nad postojećim objektom. Hotel će biti građen modernim materijalima koji su potrebni da bi bio u željenom standardu.

Kako kaže Kol, trenutno stanje objekta je veoma loše. Od konstrukcije su ostali fasadni zidovi, ploča iznad prizemlja i podruma te konstrukcija vertikalnih komunikacija. Međuspratne konstrukcije prvog, drugog i trećeg sprata te krova su izgorjele u bombardovanju 1992. godine. Ostatak konstrukcije je dodatno oštećen tokom poslijeratnih godina.

Općina Stari Grad Sarajevo će dio sredstava ostvarenih prodajom uložiti u završetak izgradnje dječijih igrališta na Obhodži i u Ablagijinom sokaku i dovršiti izgradnju Osnovne škole Vrhbosna. Dio sredstava u iznosu od 500.000 KM bit će usmjeren na izgradnju sarajevske žičare, ali sredstva neće biti uplaćena do naredne sjednice Općinskog vijeća koja će biti održana u augustu. Gradska uprava Sarajeva dotad treba Općinskom vijeću Stari Grad dostaviti glavni projekat izgradnje žičare.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here