Fatalna Mirela suprugu zabola nož u grudi, pa otišla kod komšije: Trebali smo izaći u šetnju, a on je došao kasno s posla

0
341

Mirela Šabanović (28), koja je optužena da je nožem teško ranila tadašnjeg nevjenčanog supruga Dragana Micana (40) u kući prije pet godina, izjasnila se krivom na Županijskom sudu u Rijeci

Mirela Šabanović (28), koja je optužena da je nožem teško ranila tadašnjeg nevjenčanog supruga Dragana Micana (40) u kući prije pet godina, izjasnila se krivom na Županijskom sudu u Rijeci.

Šabanović se više ne tereti za pokušaj ubistva, nego za blaže krivično djelo, pokušaj nanošenja naročito teške tjelesne povrede, a u ovom ponovljenom suđenju ostala je još samo presuda koju će vijeće riječkog Županijskog suda, kojim predsjedava sudija Jesenka Kovačić, objaviti danas.

Osim kvalifikacije krivičnog djela, tužiteljica je na raspravi izmijenila i činjenični opis nemilog slučaja koji se dogodio 29. novembra 2013. godine, oko 23 sata, u kući na Krasici u kojoj je Mirela Šabanović kao podstanarka živjela s tadašnjim vanbračnim suprugom Micanom.

Tereti se da je tokom svađe s Micanom zamahivala prema njemu kuhinjskim nožem, dužine oštrice 21 centimetar, te mu zadala ubodnu ranu na granici grudnog koša i stomaka, a osim te teške povrede, nanijela i ubodnu ranu na podlaktici.

Mirela Šabanović je u utorak izjavila da ostaje pri odbrani koju je iznijela na prvom suđenju, u septembru 2014. godine, kada je potvrdila kako joj je “jako žao što se to završilo na takav način”, ali je to bila “nužna samoodbrana”.

– Uplašila sam se, zamahnula sam nožem iz straha. Naime, kada me opet jače stisnuo za vrat dok sam kuhinjskim nožem rezala hljeb, zamahnula sam nožem nesvjesno. Kada je Dragan odmah poslije sjeo na kauč u dnevnom boravku, rekla sam mu: “Oprosti, nije trebalo da dođe do toga. Ti si kriv, bio si previše agresivan” – navela je ranije u svojoj odbrani koja je u srijedu pročitana u sudnici.

Mirela je tada Sudu ispričala da je te večeri pripremala večeru, kuhala grašak, kada je Mican stigao s posla, revoltiran, a među njima je odmah došlo do svađe.

– Posvađali smo se oko gluposti. On je bio pripit, a bio je dogovor da ćemo da prošetamo, ali on je prekasno došao kući. Radno vrijeme mu je do 17 sati, a on je došao u 23 sata. Prigovorila sam i došlo je do svađe – prisjećala se optužena.

Ona je rekla kako su bili u dnevnom boravku, a ona je stajala i rezala hljeb na pultu pored televizora.

– Dok smo se prepirali, u jednom trenutku uhvatio me za vrat. Pokušala sam da ga odgurnem, a nakon trećeg upozorenja, zamahnula sam nožem, nesvjesno, i isjekla ga u predjelu stomaka. Kada sam ga isjekla, pustio me i sjeo na trosjed. Krvario je. Otišla sam u susjednu sobu da bih uzela mobilni i nazvala Hitnu pomoć. Kada sam uzela telefon u ruku, čula sam kako Dragan razgovara sa starijim bratom: “Povrijeđen sam, dođi po mene!” Prigovorila sam Draganu zašto nije čekao da ja zovem Hitnu pomoć, a on mi je savjetovao da se sakrijem. “Ako te moj brat nađe kad dođe, ubit će Boga u tebi”, rekao mi je – pričala je Mirela.

”Kazala sam mu da ću biti s njime dok brat, koji je po prirodi dosta agresivan, ne dođe. Kad sam čula auto ispred kuće, otišla sam kod komšije. Kod njega sam se istuširala i večerala. Zapravo, otišli smo u pekaru po nešto, jer nisam htjela da pojedem gulaš koji mi je nudio. Otišla sam poslije da spavam u kod komšije, a sljedećeg dana, oko podneva, provalili su mi u sobu policajci. Locirali su me preko SMS-a – ispričala je na Sudu.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here