Evo koji pokloni za bebu će olakšati život novopečenih roditelja

0
198

Roditeljstvo je jedna od najljepših, a ujedno i najzahtjevnijih uloga u životu. Od prvog dana bebinog života mama i tata su tu da odgovore na potrebe svoga djeteta, a to može biti veoma zamorno i izazovno, posebno u trenucima kada roditelji nisu sigurni šta bebi tačno treba i kako da prestane njeno negodovanje u vidu plača.
Stoga svi oni okolo, porodica i prijatelji, treba da se potrude da budu od pomoći, te i da odabirom poklona pokušaju da barem malo pojednostave rješavanje izazova u prvim danima i mjesecima bebinog života.
U sljedećim redovima dajemo vam nekoliko prijedloga poklona koji će roditeljima dobro doći i koji će sigurno biti rado upotrijebljeni.

#1 Knjige koje tematizuju roditeljstvo – idealan poklon za napete i uplašene roditelje
Vjerovatno da dok i sami ne postanemo roditelji, ne možemo da osjetimo sve strahove i brige koji se tada roje u glavi i teško ih je odagnati. Pitanja je bezbroj – zašto dijete najčešće plače, kada se očekuju grčevi u stomaku, a kada prvi zub, kolika treba da bude težina bebe po mesecima i brojna druga.
Kada se ima na umu da je to jedno sasvim novo, sa bilo čim drugim neuporedivo iskustvo, da ga odlikuje mnogo neprospavanih noći, koje zasigurno pojačavaju napetost i bojazan, onda je jasno da je roditeljima dobrodošlo nešto što će eliminisati ili ublažiti uznemirujuća osjećanja.
Knjige o roditeljstvu imaju jednu veliku prednost, a to je da su posvećene roditeljskim izazovima u različitim fazama djetetovog života. Kako dijete raste i razvija se, mijenjaju se njegove potrebe, a samim tim i zadaci za roditelja, a oni ne znaju uvijek kako na njih odgovoriti.
Ovo štivo nudi odgovore na pitanja šta raditi i kako se ponašati od prvog dana djetetovog života, a ono što daje najveći efekat smirenja na roditelje jeste da u tim knjigama uoče da je većina izazova, pa čak i veoma teških situacija koje prate razvoj djeteta, uglavnom normalna, savladiva i da kroz njih prolaze svi roditelji.


#2 Ljuljaška ili njihalica za bebu – jedan od načina da se beba zabavi, a mama i tata predahnu
Nije baš uvijek jednostavno nositi bebu u rukama, premještati je sa kreveta na krevet i nadati se da te aktivnosti neće biti prekinute njenim gromoglasnim plačom. Zato će roditeljima pomoći da imaju jednog keca u rukavu – njihalicu ili ljuljašku koja će je animirati, a nekad i sasvim umiriti i uspavati.
Još ukoliko se odlučite za onu koja sadrži neke zanimljive motive ili ima mogućnost da se na nju zakače zabavne igračke, one koje imaju muzičke efekte i slično, proces animacije roditeljima će biti dodatno olakšan.
#2 Stolica za uspavljivanje bebe – učinite da besane noći lakše prođu
Kao što smo već pomenuli, uobičajeno je da u prvim mjesecima života dijete nema kontinuiran san, da se budi zbog dojenja i drugih fizioloških potreba, te da ni za roditelje nema mnogo spavanja.
Od pomoći može biti stolica za uspavljivanje u koju će se smjestiti mama ili tata sa bebom u naručju jer će omogućiti da i oni zauzmu udoban položaj i njihanjem uspavaju dete, umjesto da pređu nebrojene korake po svim prostorijama, čekajući da se beba umori i utone u san pre njih samih.

#3 Alarm za bebu – praktičan i veoma poželjan poklon za roditelje bebe
Ukoliko ste i sami roditelj i prošli ste izazove prvih mjeseci dečjeg života, onda znate koliki je značaj alarma za bebe. Roditelji imaju i druge obaveze i kućne poslove koje moraju da obavljaju, pored glavne – brige o djetetu. Nije moguće uvijek biti u djetetovoj neposrednoj blizini, iako roditelj želi da u svakom momentu zna da li je sa djetetom sve u redu.
Alarm za bebe je aparat koji ostavlja prostora roditeljima da budu bezbrižni jer će dati znak da je beba budna tako što će emitovati njen glas i neće postojati bojazan koja tera mamu ili tatu da više puta ulaze u sobu i provjeravaju da li je sve u redu.
#4 Novac – poželjan ili poklon koji treba izbjeći?
U našoj tradiciji novac je vrsta poklona za koju se ljudi vrlo često opredjeljuju. Istina je da može da se protumači i na način da se neko nije potrudio da odabere zanimljiv poklon, ali takođe treba reći da je za dijete potrebno puno stvari, da brzo preraste i garderobu i obuću, sedište za auto i slično, te je činjenica da novac dobro dođe.
Ako niste sigurni šta je najbolje odabrati i šta je korisno, potpuno je u redu da poklonite određeni iznos novca i roditeljima prepustite da isti opredijele za ono što im je nužno, a oni će vam sigurno biti zahvalni.
#5 Ponudite se da pričuvate dijete da se roditelji odmore – i to je vrijedan poklon
Toliko puta pomenuto nespavanje i umor koji roditelje sustiže zbog brige o djetetu umije da bude ubitačna kombinacija za njihovo psiho-fizičko stanje, stoga je jedan od najboljih poklona koje mogu dobiti vrijeme za odmor. Dogovorite se sa njima kakva vrsta pomoći bi im odgovarala i pokušajte da ispunite upravo ono što od vas traže, tj. da pomognete onako kako je njima zaista potrebno.
Nadamo se da su vas date ideje podstakle da razmišljate o tome šta je ono što će obradovati novopečene roditelje iz vašeg okruženja – darujte s ljubavlju i prostora za pogrešan izbor neće biti!

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here