Evo kako možete znati traži li vas netko na internetu

0
371

Netko vas traži. Internet je pun web odredišta i servisa koji će ponuditi podatke o vama drugima. Ponekad besplatno, ponekad za naknadu. Pogledajte neke od njih

Nije ugodna spoznaja kako je moguće koristiti vaše lične podatke kako bi vas se našlo. Malo je, doduše, vjerovatno da će vam oni koji vas traže nauditi. No, ipak je korisno znati ko vas traži i koje alate za to koristi.

Evo nekoliko načina kako možete saznati ko se raspituje za vas online – bio to potencijalni poslodavac, bivša ljubav ili davno izgubljeni rođak. A možda vas i neko cilja kao potencijalnu žrtvu krađe identiteta.

Ovo će hakerima otežati pristup vašem webmailu

Koristite Google Alerts

Prvi korak koji preporučujemo pokriće još uvijek najveću svjetsku tražilicu. Možda vam se čini narcisoidnim postaviti ustav koji će vas upozoriti svaki put kad vas netko spomene na webu, ali to je potez koji nije mudro zaobići.

Logirajte se u Google i otvorite www.google.com/alerts. Unesite svoje ime u kućicu za upozorenja pri vrhu stranice i kliknite Create Alert. Pomoću poveznice Show Options proširite pregled i odaberite koliko često obavijesti trebaju stizati kao i kuda će biti poslane.

Možete i dobiti uvid u to kako će izgledati obavijesti, koje će stizati kad god Google uoči vaše ime i prezime na webu.

Potražite društvena spominjanja

Sličan sistem, fokusiran na društvene mreže, nudi Mention.com. Osim na webu, možete ga koristiti i na uređajima s Androidom, iOS-om, Windowsima 8 i Chromeom.

Možete ga isprobati dvije sedmicea besplatno. Kad se logirate, kreirajte upozorenja. Na raspolaganju su vam do tri kriterija, kao i odabir jezika. Odaberite Next Step, pa izvore koje želite koristiti, poput blogova, foruma, Facebooka, Twittera… Filtrirajte izvore koje ne želite pratiti.

Nakon što završite, kliknite Create My Alert, pa Save. Možete i povezati svoje korisničke račune na Facebooku i Twitteru s Mentionom kako bi obavijesti brže stizale.

Traže li vas poslodavci?

Profil na Linkedinu može biti vrlo koristan pri pronalaženju novog posla. No, to ujedno znači kako vas se može pronaći.

Kad se ulogirate, možete vidjeti broj pregleda vašeg profila tokom  sadašnjeg razdoblja, s ograničenom količinom podataka. Ako ste premium korisnik, možete vidjeti i sve dostupne podatke o onima koji su gledali vaš profil.

Traže li vas rođaci?

Postoji više internetskih servisa koje se može upotrijebiti za pronalaženje rodbine s kojom ste izgubili kontakt.

Recimo, www.Ancestry.com ima ogromnu bazu podataka živih mrtvih ljudi, koju je teoretski moguće upotrijebiti kako bi vas se pronašlo, a ne samo izradilo porodično stablo. Možete provjeriti je li vas netko dodao na svoje porodično stablo.

t-portal

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here