Eutanazija i za djecu ispod dvanaest godina?

0
439
Eutanazija

Holandija je jedna od rijetkih zemalja gdje je dozvoljena eutanazija  (ubistvo iz milosrđa). Po sadašnjem zakonu ona je dozvoljena osobama iznad dvanaest godina starosti, znači onima koji mogu samostalno odlučiti o svojoj sudbini. Eutanazija se vrši u slučajevima nepodnošljivih tjelesnih patnji, koje postaju neizdrzljive,kada više ne djeluju sredstva za smirenje bolova.  Ako osoba koja pati zatraži eutanaziju o tome odlučuje komisija sastavljena od tri ljekara.

U jutrošnjoj emisiji na TV “Dobro jutro, Holandijo” gost je bio dječiji ljekar Paul Brand. On je napisao knjigu “Božiji presto” (De stoel van God), o sudbini jedanestogodišnjeg dječaka koji je obolio od teške hronične pluċne bolesti, za koju nema lijeka. Kroz svoju bolest dječak je prije vremena odrastao i na kraju spoznao da je njegov život samo optereċenje, kako za njega, tako i za porodicu. On traži od svog ljekara da mu uradi eutanaziju. Ljekar je stavljen pred veliko iskušenje. Uvjeren je  da je to jedino ispravno rješenje, a to je opet u sukobu sa zakonom. Na kraju se ipak odlučuje. Uradi eutanaziju, a nakon toga biva optužen i osuđen.

Autor knjige pledira na promjenu zakona, jer po njegovom iskustvu mnoga djeca kroz svoju tešku bolest mnogo brže sazrijevaju i postaju svjesna da je za njih jedino rješenje napustiti ovaj svijet. Povod za pisanje knjige je bio i stav koji se proširio u Americi, da holandski pedijatri, slično nacističkim doktorima, ubijaju djecu nakon rođenja. Radi se o nekoliko slučajeva tek rođenih beba sa teškim nedostacima, koji onesposobljavaju dijete za život, nad kojima je uz dogovor sa roditeljima urađena eutanazija. Doktor Brand kaže da je u ovim slučajevima postupano po zakonu koji važe za odrasle, odnosno roditelji su preuzeli potpunu odgovornost.

Pošto u novoj holandskoj vladi sjede predstavnici Krišċanske unije, partije koja je protiv abortusa i eutanazije, mala je vjerovatnoċa da ċe uskoro doċi do promjene zakona koji bi omoguċavao da i djeca mlađa od dvanaest godina mogu odlučivati o svojim posljednjim danima.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here