Efikasnost na nivou

0
730
Danas je dan za administraciju. Pravdanje racuna u firmi, prijavljivanje poreza drzavi i placanje raznoraznih obaveza.
Singapur je po tom pitanju definitivno najsavrsenija zemlja na svijetu. Sve se radi online, nema papira, nema potpisivanja, nema arhiviranja.. da vam dam primjer:
Trenutno je u toku prijava poreza za 2008 godinu. Ljudski resursi vase firme ovdje u Singapuru su obavezni da prijave platu, bonuse i dodatke svih uposlenika u firmi i da vam saopste kad je isto uradjeno kako biste vi isli online (lozinka vam je radna dozvola). Na netu popunite B1 formular sa detaljima olaksica (posto su vam detalji plate vec unaprijed poslani od strane firme to ne popunjavate).
Imate samo nekoliko polja gdje navodite:
–         da li imate djece
–         da li izdrzavate ljude sa posebnim potrebama
–         da li donirate sredstva u dobrotvorne svrhe
–         da li idete sa kurseve usavrsavanja jezika, znanja, vjestina, doskolovavanje
Za sve gore navedeno imate poreske olaksice koje vam se odbijaju od godisnje plate kad se vrsi kalkulacija.
Ovo sve saberete ukucate u formular i kliknete ‘submit’. Ukoliko slucajno nemate kompjuter (a 99% Singapura ima), drzava vam moze poslati isti formulat u A4 formi da popunite i stavite u kovertu i samo ubacite u bilo koji postanski sanducic bez dodatnog placanja.
Jedino sto morate jeste cuvati racune od casova spanskog, uplate sredstava raznoraznim fondacijama i slicno. Iako obicno ne traze iste, ipak morate cuvati ukoliko porezna inspekcija ikad kucne na vasa vrata.
Naravno u Singapuru se polaze od stanovista da niko ne laze, niko ne petlja i da je sve transparentno jer ukoliko se otkrije da nije posljedice su gadne..
Sto se tice firme i pravdanja racuna, svaki mjesec se nanovo iznenadjujem. Mi u firmi imamo online sistem kroz koji pravdate racune i imate olaksice (tj povrat sredstava) na kupovinu kompjutera i ostale IT opreme, olaksicu na clanstvo za fitness centre, yogu, putovanja (ukoliko ste isli kako biste se opustili od stresa na poslu)…
Upravo sam pravdala sve silne medicinske racune koje sam imala od pocetka ove godine i odusevila sam se kako sistemi funkcionisu.
Ekoloski-drustveno, brzo, efikasno i prilagodjeno uposleniku. Gotovo sve firme u Singapuru funkcionisu na ovaj nacin. Stvar je optimizacije koju si singapurijanci usavrsili do kraja.
Poput japanca 6 sigma im je biblija po kojoj se mjere svi sistemi.
npr Singapur je nastao zahvaljujuci svojoj luci koja je jedna od najvecih i najefikasnijih na svijetu. Ovdje moderna tehnologija pomaze itekako – dok je u nekoj meksickoj luci, ili cak u roterdamu u holandiji, potrebno 2-3 minute da se skenira kontejner, kamion i sl. u Singapuru je za isti proces potrebno samo 15 sekundi.
Oni nemaju drveca, niti planina. Nemaju ljepota i prekrasnih pejsaza ali su najefikasniji ljudi na svijetu i tacka.
nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here