Džon Travolta (John Joseph Travolta) je američki glumac

0
123

Džon Travolta (John Joseph Travolta) je američki glumac. Rođen je 18. februara 1954. godine u Igltonu, gradu američke države Nju Džersi. Njegova majka Helen (Helen Cecilia Burke) je bila glumica i plesačica, a otac Salvatore / Semjuel (Salvatore / Samuel J. Travolta), je krpio automobilske gume. Iako sa očeve strane vuče italijansko poreklo, više su na njega imali uticaj majčini irski koreni. Ima petoro braće i sestara: Džoi Travolta (Joey Travolta), Elen Travolta (Ellen Travolta), En Travolta (Ann Travolta), Margaret Travolta (Margaret Travolta) i Sem Travolta (Sam Travolta). Svi se bave glumom.

?

A post shared by John Travolta (@officialjohntravolta) on

Dva puta se ženio svojom suprugom, glumicom Keli Priston (Kelly Preston); njihovo venčanje 5. septembra 1991. godine, u Parizu, proglašeno je nevažećim, pa su se venčali par dana kasnije – 12. septembra. Par se upoznao na snimanju filma The Experts (1989). Imaju troje dece – Džeta (Jett Travolta), Elu Blu (Ella Bleu Travolta) i Bendžamina (Benjamin Travolta), rođenog 23. novembra 2010. godine. Najstariji sin, Džet, poginuo je 2. januara 2009. godine, prilikom porodičnog odmora na Bahamima. U drugoj godini mu je dijagnostikovana bolest Kavasaki i od tada je imao napade; od poslednjeg je umro.

Travolta poseduje 11 dozvola za upravljanje različitim tipovima letelica. 2005. godine pilotirao je avionom do Nju Orleansa, noseći hranu i lekove, nakon uragana koji ga je opustošio. 2010. godine, istim povodom leteo je do Haitija. Sa suprugom Keli osnovao je humanitarnu fondaciju The Jett Travolta Foundation koja je posvećena pribavljanju novca za školovanje dece.

Njegovo bogatstvo procenjuje se na 170 000 000 dolara u 2016. godini. Visok je 188 cm, a težak 90 kg.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here