Dotrajali džipovi ”oživljavaju” u rukama majstora Erola (FOTO)

0
738

Erol Atik, u turskoj provinciji Aydin, poznatiji kao ”doktor za džipove” već pola stoljeća popravlja i restauriše stare džipove i ”vraća ih u život”.

Majstor Erol u svojoj radionici na popravljanju jednog vozila radi i do četiri mjeseca, a tokom svoje karijere nekoliko desetina džipova uspio je ”vratiti u život“.

Zanat je počeo učiti 1970. godine, a sedam godina bilo mu je potrebno da otvori vlastitu radionicu.

Od tog dana do danas bavi se popravkom i restauracijom dotrajalih vozila, namijenjenih za otpad.

Ističe da trenutno radi na džipu iz 1946. godine.

”Dobijam zastarjele i džipove koji su u lošem stanju. U potpunosti ih popravljam, uključujući motor, blatobrane, kompletnu limariju i druge dijelove”, rekao je Atik u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Kada je riječ o popravci džipova, najviše truda zahtijeva motor.

”Oni koji su zaljubljenici u stare džipove ili koji ih žele koristiti u svrhu turizma, dovoze ih meni. Počinjem raditi na tome. Mučno je popravljati šasiju džipa. Popraviti skelet podsjeća na postavljanje temelja zgradi. Saniranjem štete nastale korozijom oživljavam jednu vrstu bolesnika”, kazao je Atik koji je dodao kako sve popravke radi ručno.

Ističe da je osnovni cilj prilikom popravke motora, restauracije blatobrana ili drugih dijelova, napraviti ih u skladu sa originalnim oblikom.

”Sve dimenzije su mi u glavi. Postale su dio mene. Zaljubljen sam u svoj posao”, naglasio je Atik kojem je potrebno mnogo strpljenja i rada da tokom jedne godine pripremi par vozila.

Atik je dodao kako je u posljednje vrijeme sve veće korištenje džipova u svrhe turizma i da već sada ima široku lepezu klijenata koji dolaze kako iz ruralnih tako i iz gradskih sredina.

Guven Ilbeyi, nakon što je saznao za Atika i njegovo umijeće popravljanja, proputovao je gotovo 200 kilometara kako bi ostavio svoje vozilo na popravak koje je nazad dobio nakon tri mjeseca.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here