Donirao 5 eura, banka uzela 6,6 € za svoju uslugu

0
214

Goran Jeras iz Etičke banke napravio je mali eksperiment uplatom na devizni račun svoje zadruge – kako bi popratio troškove transakcije. Ono što je time dokazao postalo je viralno.

Na sljedeći način opisuje eksperiment uz snimak svog računa:

“Evo zanimljivih rezultata testiranja deviznih transakcija unutar Hrvatske. Poslao sam za probu 5 EUR sa svog računa u Erste banci na račun ZEF (Zadruga za etično finansiranje) u Privrednoj banci Zagreba. Prvo mi je Erste uzeo 70 kuna naknade za devizni nalog, što je naravno potpuno suludo, međutim hajde, niko me nije tjerao pa mogu reći da sam dobrovoljno pristao platiti taj porez na budale. Međutim, zanimljiva stvar se događa na drugoj strani – prilikom priliva sredstava u PBZ.

Na 5 eura priliva PBZ naplaćuje 50 HRK (6,61 EUR) što znači da iako ZEF nikako nije mogao uticati na to – zbog priliva od 5 EUR ostao je u minusu od 1,61 EUR. To znači da ako vam se neko zamijerio i želite mu lijepo počistiti račun, zatrpajte ga donacijama od 0,01 EUR, banka će ga za svaki priliv “počastiti” naknadom od 50 HRK i začas je račun prazan. Pa sad vi pitajte koje bi bile prednosti etične banke u Hrvatskoj koja će razumijeti što je to SEPA nalog koji ne košta banku ništa, pa s obje strane u ovom konkretnom slučaju transakciju ne bi naplatila ništa. Podržite nas”, navodi on uz poziv na pristupnicu Zadruzi za etično finansiranje.

Ispod njegove objave javili su se brojni građani, koji su podijelili svoja iskustva s deviznim uplatama koje su bankarske naknade pojele dijelom ili u potpunosti.

Evo zanimljivih rezultata testiranja deviznih transakcija unutar Hrvatske. Poslao sam za probu 5 EUR sa svog računa u…

Posted by Goran Jeras on Mittwoch, 11. Januar 2017

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here