Doktor Thomas Allinson i njegov “crni hljeb”

0
239

Thomas_Allinson  je bio engleski doktor koji se još 1880 zalagao za upotrebu punozrnog (volkoren) hljeba u ishrani. Pored toga on je među prvima bio pristalica liječenja zdravom ishranom. i povećanim kretanjem. Bio je protiv upotrebe mnogih do tada odomaćenih lijekova kao što su arsen ili živa. Razvio je teoriju “Naturopatije”. O tome je napisao dvije knjige. Zbog svojih stavova došao je u sukob sa zvaničnim engleskim društvom ljekara, koji su ga optužili da se bavi prodajom knjiga, i da je komercijalizovao ljekarsku profesiju. Godine 1892 Allinson osniva vlastitu kompaniju za proizvodnju zdrave hrane, i kupuje jedan mlin u kome se melje brašno od punog zrna. Ubrzo uz mlin pravi i pekaru Zbog ovoga (nespojivo je da doktor otvara mlin i pekaru) ga Kraljevsko društvo doktora izbacuje iz udruženja i on gubi licencu za rad kao doktor.

Tokom Prvog svjetskog rata utvrđena je stvarna zdravstvena vrijednost punozrnog hljeba te  je doktoru Allinsonu ponuđeno da mu se vrati licence doktora, ali on nije pristao. Njegovo preduzeće je i dalje raslo i bujalo. Nakon njegove smrti 1918 te, preduzeće se proširilo i na druge gradove,  a Allinson flour (brašno) se održalo i do danas.

Ono na čemu je propagirao doktor Allinson prije 130 godina je ostalo i danas, malo se šta promijenilo u savjetima za zdravi život.. Bio je protiv pušenja ( duhan je smatrao otrovom koji izaziva rak pluća), protiv masne ishrane i alkoholnih pića, a za više kretanja i fizičke aktivnosti. Danas se nama to čini sasvim normalnim, a u ono doba njegova shvatanja su bila ismijana, a izbačen je i iz svoje profesije. On je bio vegetarijanac, što je u to doba bilo sasvim neobično, naprotiv doktori su mnoge bolesti liječili mesnim dijetama i šunkom. Treba napomenuti da je u vrijeme najveće britanske slave prosječan život iznosio 43 godine, a da svako drugo dijete nije dočekalo peti rođendan.

U posljednje vrijeme zahvaljujući i TV reklami Opre se vratilo pozitivno mišljenje o nutritivnom značaj hljeba i dijeta sa karbohidratima (jedno vrijeme je hljeb proglašavan glavnim uzročnikom debljanja, a mi smo se u Sarajevu tokom rata uvjerili da to nije tako, jer smo uglavnom jeli crni hljeb i svi bili mršavi ko štangle). Najnoviji izvještaji pokazuju da dijete bez hljeba mogu dovesti do znatnih poremećaja, jer hljeb sadrži veoma značajne nutritivne substance.

U Holandiji se u superxafsima prodaje Allinson brood (hljeb). Meni se sviđa, a mnogi ga ne vole. Brašno se zakuha sa više vode nego obični hljeb, pa bude zbijen, “tublast”, bez zraka u njemu. Takođe ovaj hljeb skoro da ne sadrži masnoće. Uvjerio sam se da je u svakom superxafsu drugačiji, a meni je najbolji u “Super de Boer-u”.

Jos više o savjetima dr Allinsona vidi (na engleskom) ovdje. Na slici uz naslov Dr Thomas Allinson, 1911, slika prenesena sa holandske wikipedije (slobodna licenca).

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here