Dodijeljeno javno priznanje Vlade Tuzlanskog kantona povodom Dana državnosti Ambasadi Švicarske i GOPA BiH

0
183

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je danas upriličio prijem za delegaciju Švicarske ambasade, koju predvodi ambasadorica Švicarske konfederacije Nj.E. Andrei Rauber Saxer . Podsjećamo, Vlada Tuzlanskog kantona je na 57.redovnoj sjednici, a povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine 25.novembra, donijela odluke o dodjeli javnih priznanja Ambasadi Švicarske u BiH – Švicarskoj Vladi i njemačkoj kompaniji GOPA predstavništvo u BiH.

Javna priznanja se  dodjeljuju za doprinos u reformskom procesu, finansijskoj, stručnoj i edukativnoj podršci JU Služba za zapošljavanje i biroa za zapošljavanje na području Tuzlanskog kantona, te provedbu Projekta zapošljavanja mladih (YEP). Na značaj ovog priznanja ukazuje i činjenica da su Vlada Švicarske i GOPA jedini laureati ove godine. Ovom prilikom premijer Gutić ambasadorici i predstavniku Predstavništva njemačke konsultantske kompanije „GOPA” u BiH je uručio javno priznanje i zahvalnice Tuzlanskog kantona za doprinos u reformskom procesu, finansijskoj i edukativnoj podršci JU Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i biroa za zapošljavanje na području Tuzlanskog kantona, te provedbi Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

“Švicarska Vlada dugi niz godina pruža podršku BiH u različitim oblastima ne samo na polju zapošljavanja, te planira da tako i nastavi. Vlada Švicarske, trenutno je u fazi izrade strategije djelovanja Vlade Švicarske u BiH za naredne četiri godine”, kazala je ambasadorica Rauber Saxer.

Više informacija potražite na web stranici Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Ambasada Švajcarske, a implementira njemačka kompanija GOPA mbH: Dodijeljeno javno priznanje Vlade Tuzlanskog kantona povodom Dana državnosti Ambasadi Švicarske i GOPA BiH

Na značaj ovog priznanja ukazuje i činjenica da su Vlada Švicarske i GOPA jedini laureati 2016.godine. U periodu od septembra 2015.g. do decembra 2016.g. u sklopu implementacije Reformskog paketa je uz podršku Vlade Švicarske, a u sklopu Projekta zapošljavanja mladih (YEP) postigla sljedeće: Izrađeno je i usvojeno Uputstvo za rad opštinskih biroa, sa fokusom na nove metode rada sa klijentima (sa fokusom na savjetovanje), te je uveden novi način provedbe profesionalne orijentacije i informisanja školske djece i omladine, a radnici službe obučeni za primjenu novih procedura rada, od čega direktne koristi prije svega imaju nezaposlena lica, Razvijen je i usvojen je Kompetencijski okvir za ključne poslovne procese u JU

Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona te je na taj način jasno utvrđen stručni profil radnika službe, Pružena je finansijska i stručna podrška Službi u snimanju stanja, dokumentovanju infrastrukture  svim biroima, te rješavanju velikog broja imovinsko-pravnih problema na lokacijama opštinskih biroa, Rekonstruisani su ili ponovo izgrađeni, te tehnički opremljeni Biroi: Gradačac, Banovići, Tuzla, dok je u pripremi još jedna grupa lokacija, Izrađena je nova web platforma JU Službe za zapošljavanje TK, te je unaprijeđena komunikacija prema internim i eksternim akterima (interni newsletter, Facebook stranica Službe).

Ranije je u sklopu Projekta zapošljavanja mladih uspostavljena aktivna mjera – Klub za traženje posla pri biroima Tuzla, Kalesija, Živinice, Lukavac kroz koju je nekoliko stotina mladih ljudi dobilo zaposlenje. Vlada Švicarske podržava Tuzlanski kanton kroz čitav niz projekata u kojima je vrijedno naglasiti Program vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama u BiH,  u okviru kojeg je za grad Tuzlu obezbijeđeno 6,25 miliona KM povoljnih kreditnih sredstava i oko 5,5 miliona grant bespovratnih sredstava, podrška Centru za mentalno zdravlje ili sanacija i prevencija šteta od poplava putem regulacije korita rijeke Joševice, u krugu Razvojno-poduzetničkog centra Tuzla, Inkubatora Lipnica.

Više informacija potražite na web stranici Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Ambasada Švajcarske, a implementira njemačka kompanija GOPA mbH: Dodijeljeno javno priznanje Vlade Tuzlanskog kantona povodom Dana državnosti Ambasadi Švicarske i GOPA BiH

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here