Devetogodišnja panda Huan Huan okotila dvoje, preživjelo jedno mladunče

0
241

[ad_1]

Huan Huan, ženka pande koju je Kina posudila zoološkom vrtu u Beauvalu, u središtu Francuske, na svijet je donijela blizance.

Naime, Kina je 2012. na deset godina posudila Francuskoj ženku Huan Huan i mužjaka Yuana Zi. Posudba je odobrena nakon pregovora Pariza i Pekinga na najvišoj razini i odobrenja kineskog predsjednika.

Zvaničnici zoološkog vrta Beauval saopćili su da je devetogodišnja panda, koja je teška 115 kilograma, u petak naveče okotila dvojke. Međutim, mladunčad su, kako su naveli, na svijet došli u razmaku od 14 minuta. Nažalost, jedno od njih nije preživjelo.

U zoološki vrt u Francuskoj doputovale su i dvije osobe koje su bile zadužene za donošenje na svijet dvoje mladunčadi. Unatoč njihovim naporima jedno od njih, koje je imalo samo 121 gram, nije prežijelo.
Izvan Kine samo 22 zoološka vrta u svijetu imaju pande. Ovo je bio prvi slučaj u Francuskoj da je u jednom zoološkom vrtu na svijet došlo mladunče pande. Još nije poznato koje će ime dobiti.

Prema kineskim zakonima, ukoliko neka zemlja želi da udomi pandu zahtjev mora poslati lideru te zemlje. Godišnje oko 750 pandi dođe na svijet, a od tog broja samo tri u Evropi.

france-panda-1.jpg.size.custom.crop.1086x720
huan-huan.jpg.size.custom.crop.1086x771
ž

Objava Devetogodišnja panda Huan Huan okotila dvoje, preživjelo jedno mladunče pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here