Deset karakteristika mentalno zdrave osobe

0
344

Američko udruženje za mentalno zdravlje citira 10 karakteristika koje posjeduje svaka mentalno zdrava i uravnotežena osoba.

Uravnotežena i mentalno zdrava osoba:

  1.     Ima pozitivan odnos prema samom sebi
  2.     Ne gube kontrolu kad suočena s emocijama kao sto su bijes, strah, ljubav, ljubomora, osjećaj krivice ili tjeskobe
  3.     Uživaju u dugoročnim i ispunjavajućim vezama
  4.     Osjećaju se opuštenima u društvu
  5.     Smiju se zajedno s drugima čak i kad se smiju sebi
  6.     Poštuju sebe i druge čak i kad se ne slažu s njima
  7.     U stanju su da se nose sa životnim razočarenjima
  8.     U stanju su da podnesu probleme i rješavaju ih kako nailaze
  9.     Sami donose svoje odluke
  10.     Sposobni su da promjene životnu situaciju ako mogu i prilagode se ako ne mogu.

Nažalost, jedno drugo istraživanje rađeno na prostoru zemalja zapadnog Balkana pokazalo je da većina ljudi izbjegava posjetu psihologu. Osoba koja ima mentalnih problema ne želi na sebe da navuče stigmu, pokazalo je ovo istraživanje, mada ni ispitanici nisu znali pojasniti šta to zapravo znači. Životna ironija je u tome što, primjera radi, kada imamo najobičniju prehladu odlazimo ljekarima, pa čak i nadriljekarima. Ali kada smo depresivni, tjeskobni, kada naše ponasanje razbija brak i ugrožava djecu….posjeta psihologu je, u većini slučajeva, isključena na našim prostorima, dok je svuda u svijetu to rutinska stvar.

Tražiti pomoć za psihičke probleme nije znak slabosti. Naprotiv, to znači da ste odgovorni i da brinete o sebi i  o svojim najbližima. Ukoliko osjećate krizu na bilo kojem životnom polju, a svoje resurse suočavanja doživljavate suviše slabim da bi se sami nosili s time, možda je vrijeme da potražite pomoć i podršku stručnog lica.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here