Deset filmova vrhunskih režisera i glumaca koje trebate pogledati

0
323

1. “Donnie Darko” (2001.)

Ovo je jedna od prvih uloga Jakea Gyllenhaala, a radi se o tinejdžeru kojeg uznemiruju futuristične vizije i lik zeca koji se stalno pojavljuje. Film je postao kultni klasik, jer prikazuje ljutnju mladih u vrijeme kada su se suočavali s konfuzijom nakon 11. septembra.

2. “Bowling For Columbine” (2002.)

Radi se o četvrtom filmu Michaela Moorea koji je dobio Oscara za najbolji dokumentarni film. Kontroverzni režiser koristi masakr koji se desio u srednjoj školi Columbine u Koloradu kako bi prikazao ovisnost Amerikanaca o oružju.

3. “Božiji grad” (2002.)

U filmu se prikazuje život dva dječaka koji odrastaju među drogom i oružjem. U filmu glume amateri, što filmu daje autentičnost. Zanimljivo je da u ovom filmu ima mnogo nasilja, ali mu ne nedostaje humora.

4. “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004.)

Jedna od najoriginalnijih ljubavnih priča u kojoj Joel (Jim Carrey) nakon prekida s djevojkom (Kate Winslet) ide doktoru specijalisti i traži da mu izbriše sjećanje.

5. “Nema zemlje za starce” (2007.)

Ovaj film govori o propalom poslu s drogom nakon kojeg slijedi igra mačke i miša između trojice muškaraca koji se međusobno presreću u pustinjskom krajoliku zapadnog Teksasa u osamdesetim godinama.

6. “Bit će krvi” (2008.)

Ovaj film Paula Thomasa Andersona je po mnogo čemu epski, uključujući scenarij, muziku i fotografiju. A performans Daniela Day-Lewisa kao manijakalnog vlasnika naftne kompanije ostat će zauvijek zapamćen u kinematografiji.

7. “Zodijak” (2007.)

Jake Gyllenhaal glumi karikaturistu koji postane opsjednut policijskim slučajem i preuzima detektivski rad. Najbolji trik u filmu jeste stalna napetost i što je se nije saznalo ko je Zodijak.

8. “Nemilosrdni gadovi” (2009.)

U ovom Tarantinovom filmu na koji se dugo čekalo Brad Pitt igra vođu jevrejsko-američkih vojnika čija je misija ubiti što više nacista u Francuskoj.

9. “Početak” (2010.)

 

Leonardo DiCaprio glumi vođu grupe koja ulazi u ljudske snove i podsvijest kako bi ukrali informacije i “usadili” određeno sjećanje.

10. “Vožnja” (2011.)

 

Ovo je priča o vrhunskom vozaču, hollywoodskom kaskaderu kojeg glumi Ryan Gossling koji dodatno zarađuje kao vozač za bijeg, odrađujući prljave poslove za kriminalno podzemlje. Nakon što pristaje pomoći bivšem zatvoreniku nađe se na meti nekih od najopasnijih ljudi Los Angelesa.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here