Dennis Gratz: Ako bude isključen iz vlasti, HDZ BiH sprema državni udar

0
78
Pored toga što smatra opasnim da vaninstitucionalna tijela izdaju naloge predsjedniku Federacije, Gratz poručuje da je ovo uvod u potpuni kolaps institucija koji bi mogao trajati do jeseni 2020. godine.

“Raspuštanje Parlamenta Federacije je prvi korak, a naredni veliki korak bit će odbijanje izglasavanja delegata iz kantona u kojima HDZ BiH bude imao većinu u Dom naroda nakon izbora. Visoki predstavnik ovog puta neće reagovati te ćemo se onda naći u šumi naloga i naredbi koje niko neće poštivati. Bez delegata Doma naroda neće biti ni izbora novog predsjednika i potpredsjednika Federacije. Na taj način će trenutna Vlada ostati u tehničkom mandatu do daljnjeg”, poručuje zastupnik Gratz.

Dodaje da bez Doma naroda Parlamenta Federacije nema ni delegata u Domu naroda na državnom nivou.

“Ovim nam HDZ BiH vrlo jasno poručuje da imaju mehanizme za potpuno blokadu sistema u svakom scenariju koji ne bude uključivao njih u vlasti na entitetskom i državnom nivou. I to apsolutno nema nikakve veze s tim hoće li kandidat koji ne dolazi iz HDZ BiH uzeti mjesto člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda, već im to samo služi kao izgovor za nastavak radikalizacije politike HDZ BiH”, dodao je Gratz.

Naglašava da je izuzetno važno da u kantonima sa hrvatskom većinom pobjedu odnesu neke nove politike i opozicija HDZ-u te se stvore temelji za jedan zdrav dijalog – kojim će se zaštititi interesi svih građana Federacije, vratiti povjerenje u institucije te prekinuti destruktivna politika koja služi samo ličnim interesima vrhuške okupljene oko Dragana Čovića, zaključio je Gratz.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here