DCKBiH: “Znanjem suzbijmo tuberkulozu”

0
124
[ad_1] Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije jedna trećina ljudske populacije zaražena je bacilom tuberkuloze, a edukacija o tome je od velikog značaja.

Pripremio: J.Nikšić, dipl.med.teh.

Tuberkuloza predstavlja jedan od vodećih problema javnog zdravstva, a na njenoj prevenciji aktivno radi i Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine povodom čega svake godine u periodu od 14. do 21.09. sprovode niz aktivnosti u sklopu obilježavanja “Nedjelje borbe protiv tuberkuloze”, sve sa ciljem da se poveća svijest javnosti o tuberkulozi kao zaraznoj bolesti, te o značaju prevencije i pravovoremenog liječenja.

Iz Crvenog križa ističu da je osnovni cilj da se što više građana detaljnije upozna sa ovom bolešću kako bi mogli na vrijeme prepoznati simptome i javiti se ljekaru, jer je liječenje tuberkuloze najbolja preventivna mjera u sprečavanju širenja zaraze.

 ” U Bosni i Hercegovini, prvenstveno zahvaljujući prevenciji i sve kvalitetnijem liječenju, evidentan manji broj oboljelih od tuberkuloze. Prema globalnim milenijskim razvojnim ciljevima predviđeno je da do 2030. godine ta bolest bude iskorijenja.” – govori Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine.

“Znanjem suzbijmo tuberkulozu”

Pod ovogodišnjom temom “Znanjem suzbijmo tuberkulozu” započeto je obilježavanje “Nedjelje borbe protiv tuberkuloze” nizom aktivnosti kao što su:

  • mjerenje pritiska i nivoa šećera u krvi na trgovima i javnim mjestima
  • akcije doborovoljnog davanja krvi
  • kontrole vode za piće
  • akcije čišćenja školskih dvorišta i parkova
  • posjeta oboljelima u njihovim domovima koje su slabijeg imovinskog stanja
  • informativno-edukacijske aktivnosti

“U periodu od 14. do 21. 09. 2017. godine u poštanskom prometu Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH u prodaji je doplatna poštanska marka, a u prodaji su također i markice za građanstvo koje će distribuirati mladi volonteri u školama, kao i javnim mjestima. Prihod ostvaren od markica će se koristiti za zdravstveno humanitarne programe i pomoć oboljelima” – ističu iz DCKBiH.

Prenosi se većinom putem zraka

Tuberkuloza se najčešće, u 95% slučajeva prenosi putem zraka kao kapljična infekcija s oboljele osobe na zdravog čovjeka. Poslije zaraze, razvoj bolesti zavisi najviše od općeg zdravstvenog te stanja imuniteta osobe. Kada se oboljenje razvije, odrasli ljudi, u preko 90% slučajeva, imaju izražene simptome po kojima se ono prepoznaje.

Od aktivne plućne tuberkuloze u svijetu danas boluje oko devet miliona ljudi, od čega se čak jedna trećina oboljelih ne liječi. Svake godine od nje umire približno tri miliona ljudi, a najviše u zemljama istočne Evrope, jugoistočne Azije te područjima Afrike južno od Sahare.

  ” Važno na vrijeme prepoznati simptome ove bolesti i javiti se ljekaru jer je liječenje tuberkuloze najbolja preventivna mjera u sprečavanju širenja zaraze.” – ističe Branko Leko, glavni tajnik u Društvu Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

Tuberkuloza obično napada pluća, ali može uticati i na druge dijelove tijela, poput mozga, bubrega ili kičme, a mešu glavnim simptomima su  težak kašalj koji traje 3 sedmice i više, bol u grudima, kao i iskašljavanje krvi ili sputuma.

Autor: ZdraviPortal

Objava DCKBiH: “Znanjem suzbijmo tuberkulozu” pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]

Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here