Dana 14.12.1962. godine održana je premijera filma Blago u srebrnom jezeru (njem. Der Schatz im Silbersee), snimanog na lokacijama u tadašnjoj Jugoslaviji

0
236

Dana 14.12.1962. godine održana je premijera filma Blago u srebrnom jezeru (njem. Der Schatz im Silbersee), snimanog na lokacijama u tadašnjoj Jugoslaviji, uglavnom na Plitvičkim jezerima. Film je snimljen u zapadnonjemačko-jugoslavensko-francuskoj koprodukciji, a režirao ga je Harald Reinl, austrijski filmski redatelj.

Scenarij Blaga u srebrnom jezeru bio je utemeljen na istoimenom romanu popularnog njemačkog spisatelja Karla Maya. May je napisao niz romana o Divljem zapadu, premda ga nikada osobno nije posjetio (pisao je i pustolovne romane koji se događaju u drugim dijelovima svijeta, poput Perzije).

Dio glumačke ekipe filma bio je s područja bivše Jugoslavije, no glavne likove tumačili su strani glumci. Tako je američki glumac Lex Barker tumačio lik Old Shatterhanda, a francuski glumac Pierre Brice lik Winnetoua. Film je postigao velik uspjeh, osobito u Zapadnoj Njemačkoj, pa je snimljen niz nastavaka: Winnetou I. iz 1963. godine, Old Shatterhand i Winnetou II. iz 1964., Winnetou III. iz 1965. godine itd. U tim su nastavcima scene snimane diljem Hrvatske (Velebit, kanjon Zrmanje i Vrlika), ali i drugih republika tadašnje Jugoslavije (primjerice, Crne Gore). Lik Old Surehanda u kasnijim je nastavcima glumio britanski glumac Stewart Granger.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here