DA LI STE ZNALI?! Ovo su drevni gradovi bivše Jugoslavije (FOTO)

0
433

Postoje mnogi drevni gradovi na slavenskoj teritoriji, pa i na prostorima bivše Jugoslavije. S tim u vezi, u ovom članku, spomenut ćemo drevne gradove bivše nam države koji važe za najstarije…

1. Stobi – Ohrid / Makedonija

Stobi je bio drevni grad u Paeoniji koji je kasnije postao glavni grad Salutari – Rimske provincije Makedonije (danas u blizini grada Gradsko u Republici Makedoniji): Stobi je osnovan u Arhajskom periodu (800 p.n.e – 500 p.n.e.). Ohrid je još jedan makedonski drevni grad osnovan 400-te godine p.n.e.

2. Zadar – Hvar – Vis / Hrvatska

Najstariji naseljeni grad u hrvatskoj je Zadar. Prvi stanovnici su pristigli 900te godine p.n.e., a bili su to članovi pomorske etnogrupe Liburni, da bi kasnije grad postao i rimska kolonija 48. godine p.n.e. Takođe, u blizini Zadra, postoji i grad/otičić koji nosi naziv Nin, inače najstariji grad istočnog Jadrana.

Drevni gradovi Hrvatske koje je takođe bitno spomenuti su i Stari Grad na otoku Hvaru, osnovan 384. godine p.n.e. i grad Vis (grčki Issa) osnovan 400. godine p.n.e.

3. Ptuj / Slovenija

Ptuj je najstariji grad u Sloveniji.Postoje dokazi da je ovaj grad postojao čak i u Kamenom dobu, dok su Kelti naseljavali ovo područje tokom Kasnog željeznog doba. Grad je bio pod kontrolom drevnog Rima kao dio Panonske provincije.

4. Beograd – Niš / Srbija

Prijestonica Srbija, Beograd, osnovan je 279. godine p.n.e. Međutim, postoje ostaci drevnog mjesta Starčevo i Vinča čija kultura je i ‘kriva’ za formiranje Beograda kakvog danas poznajemo. Beograd je doživio procvat 6200-5200. god. p.n.e. i 5500-4500. god. p.n.e., a sama kultura Vinča mnogo je poznatija po misterioznim simbolima. Još jedan drevni srpski grad – Niš – vrijedan je spomena. Niš su osnovali Skordisci oko 279. godine p.n.e., dok se zvanično kao grad spominje u drugom vijeku.

5. Budva – Kotor / Crna Gora

Najstariji grad u Crnoj Gori je Budva, a spominje se 500. godine p.n.e. Grčki emporijum osnovan je 400. godine p.n.e. Kotor, još jedan drevni grad u Crnoj Gori, prvi put spominje se 168. godine p.n.e., a poznat je i kao po imenu Acruvium (kao dio rimske provincije Dalmacija).

6. Tomislavgrad – Stolac / Bosna i Hercegovina

Drevni ilirski grad Delminij osnovan je u blizini Tomislavgrada cca 400. godine p.n.e. Iako je Livno, koje se nalazi u blizini, nastanjen u isto vrijeme, prvi put se spominje 892. godine. Još jedna drevna kultura, ilirsko pleme Daorsi, živjelo je u gradu Daorsoi, u blizini Stolca od 300. do 50. godine p.n.e. Međutim, neka od arheoloških otkrića ukazuju na život koji se ovdje odvijao od 12,000. do 16,000 godina p.n.e.

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here