Da li mogu uspjeti veze sa velikom razlikom u godinama?

0
251

Mnogi društveni i kulturološki faktori utječu na odabir prihvatljivih partnera. Jedna od stvari koje potpadaju pod društvene konvencije je dobna razlika osoba u ljubavnoj vezi. Iako ti društveni faktori postaju sve manje bitni, naučnici tvrde da ipak postoje određeni razlozi za preferiranje partnera koji su godinama bliski nama.

Veza sa osobom koja je nekoliko godina starija od nas može biti bez ikakvih problema, ali stručnjaci upozoravaju da to zavisi i od životne dobi u kojoj se nalazimo. Na primjer, ukoliko su obje osobe u dvadesetima, to obično ne predstavlja veliki problem, ali ako je jedna osoba u dvadesetima, dok je druga u tridesetima, mogu se pojaviti određene razlike u životnim ciljevima i prioritetima.

“Kako starimo doživljavamo određene prekretnice u životu i naši prioriteti se mijenjaju”, kaže bračni i porodični terapeut David Klow.

Zrelija dob se često vezuje za određena očekivanja, poput kupovine doma, osnivanja porodice i uspjeha u karijeri.

“Vjerovatnije je da ćete imati slična životna iskustva i zajedničke kulturalne reference ako nema velike razlike u godinama”, kaže klinička psihologinja Ramani Durvasula.

Dakle, partner u dvadesetim godinama možda je u periodu u životu kada se želi koncentrisati na karijeru, dok malo stariji partner već želi djecu i porodicu, što rezultira u nekompatibilnosti para.

Međutim, nisu sve veze sa velikom razlikom u godinama osuđene na propast. Stručnjaci savjetuju parovima sa velikom razlikom u godinama da razgovaraju o svojim očekivanjima i vrijednostima koje gaje, kako bi utvrdili da li mogu funkcionisati.

Još jedan savjet stručnjaka je da partneri razmotre koliko dobro se uklapaju u društvene i porodične krugove onog drugog. Veze sa velikom razlikom u godinama mogu funkcionisati, ali ključna je otvorenost oba partnera i spremnost na kompromise.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here