Da li je dekan Fakulteta bezbjednosti u Banjaluci optužio “Pravdu za Davida” da je pod američkim uticajem?

0
270

“Možemo li vidjeti ruku DARPA-e u Beogradu, Banjoj Luci?” pita se Ćeranić u svom najnovijem tekstu..

Dekan Fakulteta bezbjednosti Predrag Ćeranić se u svojoj najnovijoj kolumni “Zapad i na Balkanu planira novu državnu fragmentaciju, ali samo – Srbije” koju je objavio na portalu sveosprskoj.com a koju je prenio i portal javnog servisa RS se bavi agencijom SAD-a odgovornoj za razvoj novih tehnologija za potrebe američke vojske-DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency).

U ovom tekstu se navodi kako se “diktatorskim zemljama u Vašingtonu proglašavaju one koje leže na rezervama nafte ili posjeduju nalazišta rijetkih ruda i minerala. Tink tankovi poput Bruking instituta stvaraju strategije kao što je studija „Kojim putem do Persije“ iz 2009. godine, u kojoj se razmatraju opcije nove američke strategije prema Iranu. DARPA pravi alate za realizaciju zacrtane strategije, a američke tajne službe ih koriste kako bi se ciljevi postigli”.

Osnova DARPA je, objašnjava Ćeranić, pronalaženje ranjivih grupa za ostvarenje svojih ciljeva. Ciljevi se ostvaruju posredstvom društvenih mreža i ciljanjem odabranih grupa protu-porukama. Namjera je da se „anesteziraju“ građani zemalja Zapada, Rusije ili Balkana, kako bi se promijenio tok pregovora, dijaloga, mirovnih konferencija.

Dalje, Ćeranić pojašnjava, kako sve ovo itekako ima veze sa sa Balkanom, sa Srbijom, sa Republikom Srpskom.

“Rušenje Miloševića je bilo jedan od projekata, organizacija Otpor je bila alat. Podignuta ruka sa stisnutom pesnicom je proizvedena u laboratorijama DARPA-e i lansirana širom svijeta” navodi Ćeranić u svojoj kolumni.

Međutim tekst postaje zanimljiv kada se dotiče uticaja, ili kako on to piše, ruke DARPA u Beogradu i Banjaluci.

“Možemo li vidjeti ruku DARPA-e u Beogradu, Banjoj Luci?” pita se Ćeranić

“Naravno. Nekad se modifikuje u žutu gumenu patku koju su ulicama Beograda nosili protestanti koji su se protivili ideji „Beograda na vodi“ (u Brazilu su ovu patku nazivali „CIA patka“) ili se pak ponovo pojavi kao stisnuta pesnica” navodi on.

Da li je dekan Fakulteta bezbjednosti u Banjaluci ovim aludirao na stisnutu pesnicu kao simbol okupljanja “Pravda za Davida”? Gdje se to još pojavljuje simbol stisnute pesnice u ovom trenutku osim u Banjaluci?

Ili je imao na misli neke druge pesnice?

Ćeranić u svom zaključku dalje dodaje kako su “društvene mreže postale poligon za plasiranje ideja i sugestivnih poruka sa pažljivo odabranim riječima kojima se, u našem slučaju, grupe i pokreti nastoje koristiti za radikalizaciju širih slojeva društva i proizvodnju uličnih nereda”

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here