Cvijanović: RS ima rezervnu varijantu, planirana sredstva od MMF-a nadomjestit ćemo iz drugih izvora

0
107

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je žaljenje zbog toga što u narednom periodu neće doći do postizanja sporazuma BiH o novom kreditnom zaduženju kod MMF-a, ali je istakla da će RS planirana novčana sredstva nadomjestiti iz drugih izvora.

Cvijanović je kazala kako bi dogovor s MMF-om pomogao svim nivoima vlasti u BiH te da je manji bh. entitet učinio sve da dođe do dogovora.

“S obzirom da se sve aktivnosti koje podrazumijevaju angažman i partnerstvo svih nivoa vlasti u BiH teže realiziraju, mi smo se pripremali i za situaciju da ne dođe do dogovora”, poručila je premijerka Cvijanović.

Ona je kazala kako bi Repubilka Srpska u svakom slučaju u ovoj godini dobila svega 50 miliona KM, a kako je sada izvjesno da do aranžmana neće doći, RS će ta sredstva nadomjestiti iz drugih izvora.

“Ostaje nejasno zašto su uopće vođeni pregovori i zašto su Zvizdić i Novalić učestvovali u usaglašavanju pisma namjere, ako ga sada ne žele potpisati. Sjećam se da je Zvizdić prilikom posjete MMF-u i Svjetskoj banci bio prilično optimističan kada je u pitanju dogovor o novom zaduženju. Šteta je što dogovor neće biti postignut, jer su osim nas i predstavnici MMF-a uložili dosta truda”, kazala je Cvijanović.

Premijerka RS-a na kraju je kazala da poučeni ranijim iskustvima, kada su sredstva koja su trebala doći u RS blokirana sa državnog nivoa, planirali i rezervnu opciju.

Ostaje da se vidi na koji način će vlasti u RS-u održati finansijsku stabilnost do kraja godine, jer je od ranije poznato da manji bh. entitet bez novih kredita od MMF-a dugoročno ne može funkcionisati.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here