Crveni križ grada Mostara okupio mlade iz čitave BiH i goste iz Srbije

0
299

[ad_1]

Crveni križ grada Mostara u protekloj sedmici okupio je veliki broj mladih iz čitave Bosne i Hercegovine, ali i mlade iz Srbije.

Povod ovakvog okupljanja bio je omladinski kamp Crvenog križa grada Mostara, još jedan u nizu koji je organiziran na Boračkom jezeru. Učesnici kampa prije odlaska na Boračko jezero imali su priliku vikend provesti u Mostaru i aktivno učestvovati zajedno sa volonterima Crvenog križa grada Mostara u sanitetskom obezbjeđivanju Tradicionalnih skokova sa Starog mosta kao timovi prve pomoći koji su dosta dobro odgovorili ovom zadatku.

Edukacija mladih iz prve pomoći

Tokom trajanja kampa mladi su imali priliku osvježiti svoje znanje iz programa prve pomoći, te uvježbati tehnike oživljavanja, previjanja i imobilizacija kako bi što bolje reagovali u slučaju realne situacije, ali i radi bolje pripremljenosti ekipa prve pomoći za takmičenja koja Crveni križ organizuje na različitim nivoima organizovanja.

“Kao i svi drugi kampovi i ovaj kamp nam je pokazao sve prednosti Crvenog krsta/križa kao jedinstvene organizacije koja radi po istim principima i primjenjuje iste doktrine rada. Iako je ovaj kamp imao tematsku cjelinu iz programa prve pomoći, mladi iz raznih organizacija su pokazali da mogu da djeluju zajedno, primjenjujući iste metode rada. Ono što posebno treba istaći je činjenica da smo još jednom pokazali da pripadamo “istoj porodici” i da se možemo pouzdati jedni na druge bez obzira na udaljenost, granice i vrste nesreća. Ako u obzir uzmemo i činjenicu da živimo u vremenu kada su katastrofe postale skoro pa svakodnevnica samo pravilna i redovna obuka, saradnja među organizacijama može doprinijeti lakšem, bržem i boljem odgovoru na današnje izazove. Katastrofu ne možemo uvijek spriječiti, ali je preventivnim aktivnostima i primjenom stečenih znanja i vještina možemo smanjiti i umanjiti njene posljedice.” – navodi Alen Kajtaz, sekretar Crvenog križa grada Mostara.

Demonstracija tehnika spašavanja iz vode

Među prisutnima bio je i volonter Crvenog krsta Subotica (Srbija) koji je educiran za spašavanje na vodi i iskoristio je svoje znanje kako bi svima demonstrirao tehnike spašavanja utopljenika. Učesnici su imali priliku vidjeti tehnike izvlačenja osobe koja se utapa u jezeru, kao i način na koji mogu pravilno i pravovremeno pomoći.

 

“Na kampu koji smo organizovali uz pomoć našeg sekretara Crvenog križa grada Mostara- Alena Kajtaza učešće su uzeli mladi iz Subotice, Živinica, Ilidže, Bijeljine, Kiseljaka, Centra-Sarajevo, Prijedora, Fojnice, Ilijaša i naši volonteri iz Mostara. Veoma mi je drago što je sve prošlo u najboljem redu. Mislim da je kamp bio dosta koristan. Pored radnog dijela, bitno nam je bilo i druženje, sklapanje novih prijateljstava i razmjena iskustava. Trudili smo se u vezi kampa, zadovoljni smo kako je proteklo i nadamo se da će sljedeće godine biti još bolji.” – ističe Merdin Sabljić, predsjednik mladih Crvenog križa grada Mostara koji je ujedno bio i upravnik kampa.

Mladi iz različitih krajeva, kultura, tradicija, dobnih i spolnih skupina radili su zajedno na očuvanju sigurnosti i higijene kampa, druženju uz razne igre, sport, logorsku vatru i muziku, te svoje znanje prenosili jedne na druge.

“Sretan sam što sam i ove godine mogao biti dio ovog dešavanja. Iz godine u godinu se iznova oduševim entuzijazmu mladih ljudi i spremnosti da uče, da rade na sebi ali i da stiču i održavaju prijateljstvo. Veoma je bitno raditi u korist mladih jer su to generacije koje iza sebe treba da ostave trag i pozitivan ambijent.” – navodi Jasmin Nikšić, član odbora mladih Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca za Evropu i Centralnu Aziju.

Mladi obilježili i Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Početkom okupljanja mladi su iskoristili vrijeme i zajednički obilježili Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, gdje je volonterka iz Mostara, Martina Đotlo zajedno sa svojim timom održala prezentaciju za sve učesnike o ovoj problematici, rizicima ali i načinu prevencije.

“I ove godine kao i prošle, kamp Crvenog krsta Mostar bio je na visokom nivou. Konstantno se radilo, učilo, te dobro zabavljalo. I ove godine crvenokrstaši su razmijenili znanje, ali i ono najvažnije, upoznali nove prijatelje! Počastvovana sam pozivom i nadam se da se vidimo i naredne godine!” – Snežana Tomić, predsjednica mladih Crvenog krsta Republike Srpske.

Saradnja ekipa prve pomoći iz BiH i Srbije

U sklopu aktivnosti na kampu, mladi iz Bosne i Hercegovine su pripremili i trening za ekipu prve pomoći iz Srbije u cilju razmjene iskustava i saznanja iz programa prve pomoći između ove dvije države, pa su tako zajedno imali priliku vježbati kako se snaći i pružiti pomoć u nesrećama kao što su zemljotres, saobraćajni udes, požar, nesreće na kampovanju itd.

“Drago mi je da smo imali priliku uzeti učešće na ovom kampu gdje smo stekli nove prijatelje ali i nova iskustva kroz treninge prve pomoći koje su nam pripremali. Nadam se da će ovakvih kampova biti još dosta.” – govori Aleksandra Petrić, kapiten ekipe prve pomoći u Crvenom krstu Subotica.

Pored ovog kampa koji je po mišljenu učesnika ocjenjen jako dobro, Crveni križ grada Mostara planira nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima, ali i razvojem rada sa mladima.

Autor: ZdraviPortal

Objava Crveni križ grada Mostara okupio mlade iz čitave BiH i goste iz Srbije pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here