Crne slutnje američkih obavještajaca: Ovo nije viđeno od Hladnog rata, cijeli poredak se urušava

0
137

Rizik od sukoba između i unutar država će se u idućih pet godina povećati do razine koja nije viđena od Hladnog rata jer globalni rast slabi, poredak nakon Drugog svjetskog rata se urušava, a antiglobalizacija podgrijava nacionalizme, navodi se u ponedjeljak u izvještaju američke obavještajne službe.

– Spomenute tendencije će se približavati jedna drugoj tempom bez presedana i učiniti vladanje i saradnju težom te će promijeniti prirodu moći – radikalno mijenjajući globalnu sliku – ocjenjuje se u izvještaju “Globalni trendovi: paradoks i napredak” američkog Nacionalnog obavještajnog vijeća (NIC), prenosi Hina.

Teze objavljene niti dvije sedmice do početka inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa 20. januara navode čimbenike koji će oblikovati “turobnu i tešku blisku budućnost”, uključujući agresivniju Rusiju i Kinu, regionalne sukobe, terorizam, sverastuću dohodovnu nejednakost, klimatske promjene i spori privredni rast.

Upravljanje, stoji u izvještaju, postat će zahtjevnije jer problemi poput globalnih klimatskih promjena, uništavanja okoliša i zdravstvenih prijetnji zahtijevaju kolektivnu akciju, u trenutku kada takva saradnja postaje teža.

Izvještaje namjerno izostavlja analizu američke politike ili odluka, ali upozorava na složenost poteškoća s kojima će se Trump morati uhvatiti u koštac kako bi ispunio izborna obećanja poput poboljšanja odnosa s Rusijom, dostizanja Kine na privrednom ratištu, povratka radnih mjesta u SAD i poraza terorizma.

Izvještaj, koji uključuje intervjue s akademicima, finansijskim stručnjacima i političarima iz cijelog svijeta, istraživalo je političke, društvene i tehnološke trendove za koje autori smatraju da će oblikovati svijet od danas do 2035.

– See more at: http://www.avaz.ba

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here